Много е болезнено това, че в църквата ни започнаха да

...
Много е болезнено това, че в църквата ни започнаха да
Коментари Харесай

Проф. Калин Янакиев: Самата църква започна да прилича на партия

Много е мъчително това, че в църквата ни започнаха да се образуват партии, самата черква стартира да наподобява на партия. Това сподели в ефира на bTV проф. Калин Янакиев, мъдрец и богослов, по отношение на вълнението към избора на новия патриарх Даниил.

" Това беше импортирано в църквата от хора, които са доста неотдавна в нея, само че имат блестящо изразена русофилски и пропутинистки настроения “, добави богословът.

По думите му тези хора в навечерието на изборите за нов български патриарх са внесли в обществото " апокалиптична паника “, че следва някакъв прелом.

Професорът подсети, че водачът на " Възраждане “ Костадин Костадинов даже изиска привикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

" Аз съм православни християни и заради тази причина бих желал да влагам някакво доверие в новоизбрания патриарх. И тъй като за първи път ми се случва да има патриарх, който е доста по-млад от мен, цели 16 година, бих си разрешили да му кажа нещо значимо съгласно мен – да върне църквата на църквата, да използва изпитание да накара да млъкнат тези, които я политизират “, прикани Янакиев.

Богословът напомни, че в църквата главно сме, с цел да се спасяваме, а не в очакване на страшния апокалипсис.

" Бих споделил на новия български патриарх, с най-голяма респект към него, че би трябвало да върне пасхалната наслада. Православието е вяра на насладата и възкресението, а не на апокалиптичната паника “, добави професорът.

Той прикани също да се приключи разделянето на групи вътре в Светия Синод, което той следи след гибелта на патриарх Неофит.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР