Много държави вече капарираха местата си за Европейското първенство през

...
Много държави вече капарираха местата си за Европейското първенство през
Коментари Харесай

Започват решителните плейофи за последните три места за UEFA EURO 2024

Много страни към този момент капарираха местата си за Европейското състезание през лятото, само че пък други към момента чакат този късмет да го сторят. Единственото несъмнено място, преди старта на квалификациите, бе това на домакина Германия, а груповата фаза на пресявките даде късмет на още 20 тима да заслужат присъединяване на UEFA EURO 2024- спечелилите и техните подгласници във всяка от десетте групи.

Настоящият европейски първенец Италия доближи мъчно финалите след тъждество с Украйна в последния си дуел, до момента в който финалистът от предишния шампионат Англия ще получи шанса за възмездие, откакто мина относително елементарно през квалификациите. Не е изненадващо, че Испания, Португалия, Франция, Нидерландия и Белгия също ще участват на Европейското състезание, до момента в който полуфиналистите от преди три години - Дания, също си резервираха своя билет за Германия.

Шотландия беше един от първите тимове, които си осигуриха място на шампионата след впечатляваща квалификационна акция, като Албания и Румъния бяха две от изненадите в пресявките, завършващи, на втора позиция.

Все още обаче има три свободни места за UEFA EURO 2024 след края на квалификациите. Системата за плейофи е комплицирана, тъй че дано разбием детайлностите за това по какъв начин работи и кои тимове ще се борят за последните три квоти.

Баражите за Европейското състезание се състоят от 12 страни, които не са се класирали автоматизирано за шампионата това лято. Всички страни в плейофите се дефинират съгласно представянето им в шампионата Лигата на нациите за сезон 2022/2023. 12-те тима на хартия са спечелилите във всяка група в Лига „ A ", „ B " и „ C ", само че в случай че упоменатите страни в групите към този момент са се класирали за UEFA EURO 2024, те се заменят от идната най-високо класирана страна в тяхната група, която не си осигурила присъединяване на форума през лятото.

Ако по-малко от четири тима от всяка лига влязат в плейофите, най-добре класираната страна в Лига „ D " ще заеме тяхното място. Всички останали места се разпределят на останалите страни с най-високо класиране в Лигата на нациите, като е значимо да се означи, че спечелилите във всяка от групите от Лига „ A ", „ B " и „ C " не могат да се паднат в някои от потоците в плейофите с тим от по-висока лига от тях.

Когато 12-те тима бъдат доказани, те ще бъдат разграничени на три обособени плейофни потока, като всеки от тях се състои от два полуфинала преди решаващия край, а трите спечелилия се насочват непосредствено към присъединяване на Европейското състезание. Шестте полуфинала ще се проведат в четвъртък, 21 март, до момента в който финалите ще се играят във вторник, 26 март.

Най-големият новобранец ще бъде Естония, която е на 118-о място в международната класация. Балтийската страна завоюва единствено една точка по време на квалификациите, само че приключи като победител в групата си в Лига „ D " на Лигата на нациите след победи над Малта и Сан Марино.

Най-високо класираният тим в плейофите сигурно е Украйна, която е 22-а в света. Тя имаше нещастието, че не се класираха автоматизирано след нулевото си тъждество с Италия в последния мач от групата си.

Уелс бе изтеглен да се изправи против Финландия в един от двата полуфинала в поток „ А ", откакто не съумя да се класира автоматизирано след разочароващи равенства с Армения и Турция. Бронзовите медалисти от Световната състезание в Катар Хърватия се класира точно вместо Уелс, оствяйки ги да се борят в плейофите.

Полуфиналите сe състоят единствено от един мач, като Уелс има домакинско преимущество против Финландия. Победителят от поток „ A " ще се изправи против Полша или Естония на финала.

В поток „ B ", Босна и Херцеговина ще се изправи против Украйна на полуфинал, а спечелилият от тази двойка ще срещне някой всред Израел или Исландия.

Грузия и Люксембург ще се срещнат на полуфиналите в поток „ C ", а спечелилият ще се изправи против Гърция или Казахстан на финала.

Всички мачове от плейофите за UEFA EURO 2024:

Поток „ A ":

21:45 часа | Полша - Естония | DIEMA SPORT 3

21:45 часа | Уелс - Финландия | DIEMA SPORT 2

Поток „ B ":

21:45 часа | Израел - Исландия | GONG.BG

21:45 часа | Босна и Херцеговина - Украйна | DIEMA SPORT

Поток „ C ":

19:00 часа | Грузия - Люксембург | DIEMA SPORT 3

21:45 часа | Гърция - Казахстан | NOVA SPORT, GONG.BG

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР