Много държави от ЕС, включително и Великобритания (и България -

...
Много държави от ЕС, включително и Великобритания (и България -
Коментари Харесай

40 страни по света продават гражданство, бизнесът процъфтява

Много страни от Европейски Съюз, в това число и Англия (и България - бел. ред), продават поданство на чужденци - чрез най-различни стратегии. Клиентите нормално са китайци, руснаци, араби, оповестява " Канал 3 ".

Общото сред тях е, че имат паспорти, с които мъчно пътуват до Европа или Съединени американски щати - защото се нуждаят от визи, чието издаване лишава време и основава неприятности. За да си спестят всичко това, те са подготвени да платят висока цена, написа Борис Калноки, създател на публикацията в " Ди Велт ".

Затова на редица места по света бизнесът с поданство процъфтява. Близо 40 страни оферират сходни стратегии, с които притеглят непознат капитал - и то единствено против издаването на пай хартия.

Малта, да вземем за пример, продава своето поданство от 2014 година насам - против 650 хиляди евро. Към тези разноски се прибавят сред 25.000 и 50.000 евро за всеки член на фамилията или родственик на претендента. Допълнителното условие е да се закупи или наеме неподвижен парцел в страната - за най-малко пет години.

Досега държавното управление е отказвало да разгласи обществено имената на претендентите за поданство, само че описът на хората, които през 2016 са станали малтийски жители, сочи, че близо половината от тях са закупили паспортите си точно по този метод - и това са най-вече араби и руснаци.

Онези, които пък не желаят поданство, само че биха желали да получат така наречен " златна виза " (трайно позволение за престой), са длъжни да платят 250 хиляди евро и спомагателна такса от 30 хиляди евро. В мощ остава и условието да се закупи или наеме неподвижен парцел, чиято стойност, прочее, би трябвало да е най-малко 320 хиляди евро. Предполага се, че Малта е продала близо 1000 паспорта по този метод.

В публикацията на " Ди Велт " са изброени и други страни, които развиват сходна търговия с поданство. Сред тях е и България, както и Португалия, Гърция, Испания, Англия.

В Гърция е задоволително да се закупи неподвижен парцел за 250 хиляди евро. От 2013 година насам по този метод там са били издадени над 2000 " златни визи ". 43% от притежателите им са китайци, 18,6% - руснаци и 8,4% - турци.

Китайците са първенци по " златни визи " и в Португалия: 80% от притежателите на трайното позволение за престой са китайски жители. Досега там са продадени над 5200 такива визи, като изискването за приемането им гласи: претендентът би трябвало да закупи неподвижен парцел на стойност сред 350.000 и 500.000 евро (в взаимозависимост от типа на имота).

В прилежаща Испания пък условието е да се влагат най-малко 500.000 евро в неподвижен парцел или държавни скъпи бумаги.

Условията в обособените страни, продаващи поданство, са разнообразни, само че пазарът на " златни визи " като цяло е разследване от международната икономическа рецесия през 2009.

Много държавни управления по това време незабавно се нуждаеха от пари и в същото време се опитваха да стабилизират сриващите се пазари на недвижими парцели, показва Борис Калноки. Авторът акцентира, че съвсем всяка една от упоменатите стратегии обаче е придружавана от тежки обвинявания в корупция.

Някои сериозни гласове настояват също така, че продажбите на визи и поданство отварят врата за навлизането на богати нарушители или даже терористични организации в Европейски Съюз, се споделя още в публикацията на " Ди Велт ". 

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР