Много държави не разполагат с подобни страхотни зали за катерене.

...
Много държави не разполагат с подобни страхотни зали за катерене.
Коментари Харесай

Зала „Балкан“ отвори врати със световна звезда в катеренето

Много страни не разполагат с сходни страхотни зали за катерене. Важно е хората е България да схванат, ча катеренето е страховит спорт, счита международният първенец и олимпийски медалист

След формалното разкриване на най-голямото оборудване за спортно катерене на Балканите - зала „ Балкан “ в София, тя беше почетена и от едно от най-големите имена в този спорт – Якоб Шуберт. Четирикратният международен първенец и три пъти притежател на Световната купа по катерене пристигна в България, с цел да направи проява в залата.

„ Бил съм в доста зали по света. Има доста страни, които не разполагат с такива катерачни центрове. За да станеш в действителност добър в този спорт, ти би трябвало качествена инфраструктура “, сподели Шуберт. Според него уреди като зала „ Балкан “ оказват помощ на спортното катерене да откри повече почитатели. „ Поради тази причина желая да промотирам такива зали и като цяло спортното катерене измежду българите. Смятам, че това е прелестен спорт. “, добави австриецът.

По думите му това е спорт, за който няма възрастови ограничавания. „ Той може да се практикува както от млади, по този начин и от по-възрастни хора. Всъщност дребните деца се оправят сносно с катеренето “, показа Шуберт.

За катеренето международният първенец споделя, че е по едно и също време занимание и работа. „ За мен катеренето е нещо особено. Дори когато имам свободно време и не се състезавам, не спирам да се катеря, намирам метод да изляза и да се катеря по скали или да диря нови направления “.

По отношение на най-предизвикателното си начинание Шуберт показа, че през 2023 година е съумял да премине през най-трудния маршрут – Project Big във Флатангер, Норвегия.

.Четирикратният международен първенец и три пъти притежател на Световната купа по катерене Якоб Шуберт. „ В скалното катерене няма огромен риск да се нараниш или да паднеш. Притесненията ми са свързани с това да не се оправя, да позволи неточност или да изгубя убеденост. Психическата конфигурация е извънредно значима, изключително при спортното катерене “, посочи Шуберт.

Според него хубавото при този спорт е, че постоянно има цели, които да поставиш пред себе си. „ Има толкоз доста скали и направления по света, които, даже да си минал, искаш да повториш. И толкоз разнообразни дисциплини “, сподели още спортистът.
 Ивайло Радков: Шансът да участваме на олимпиада в действителност е голям
Катеренето към този момент е олимпийски спорт и в този ред на мисли новата зала „ Балкан ” ще помогне за представянето на спорта ни като цяло. Освен това, залата е предопределена за всякакво катерене и за всички, без значение дали са състезатели или фенове. Спортното оборудване разполага със специфична детска зона, която е обезопасена, както и с външната стена, която е на сянка и лятото ще бъде превъзходна за катерене. Най-добрите ни състезатели Александра Тоткова и Николай Русев, които ще се борят за олимпийски квоти, могат да упражняват на тези стени и разполагат с най-модерните хватки, които се употребяват в целия свят. Стигаме и до нашата горделивост - хора като Николай Петков, Кънчо Долапчиев, Трифон Джамбазов. Това са алпинисти от експедицията към Еверест през 1984 година Тези хора в никакъв случай не са спирали да бъдат дейни. Голяма горделивост е за нас е, че има такива българи.

Това показа националният ни треньор Ивайло Радков и представляващ зала,,Балкан “

Квотите за игрите в Париж ще станат известни след надпреварите в Шанхай и Будапеща. Ще бъде направено общо класиране и тогава ще стане ясно кой взема някоя от 10-те квоти. Шансът ни е огромен, тъй като единствено двама от нация имат право на присъединяване на олимпиадата, счита Радков.

Как бих обяснил главното за вашия спорт на елементарен човек на улицата? Това е най-естественият спорт, тъй като още преди да си проходил, започваш да се опитваш да се катериш. Хващаш се за леглото, започваш да пълзиш по радиатора - това е най-естественият метод на напредване. Искаме повече хора да знаят, че този спорт към този момент е изцяло наличен, безвреден и извънредно ефикасен за тренировки.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР