„Много близо до ръба“: Спасители се втурнаха да спасяват американски пещерняк в Турция

...
Спасители от цяла Европа започнаха операция за спасяване на американски
Коментари Харесай

Спасители от цяла Европа започнаха операция за спасяване на американски изследовател в Турция, който остана в капан на почти 1000 метра (3280 фута) под входа на пещерата след претърпяно стомашно кървене.

Опитният пещерняк Марк Дики, 40-годишен, внезапно се разболя по време на експедиция с шепа други, включително трима други американци, в пещерата Морка в планината Тавър в Южна Турция, съобщи Европейската асоциация на пещерните спасители.

Във видео съобщение от вътрешността на пещерата и предоставено от турската дирекция за комуникации в четвъртък, Дики благодари на общността на пещерняците и на турското правителство за техните усилия.

„Светът на пещерите е наистина сплотена група и е удивително да се види колко много хора са реагирали на повърхността“, каза Дики. „Знам, че бързата реакция на турското правителство да получи медицинските консумативи, от които се нуждая, според мен спаси живота ми. Бях много близо до ръба.“

Дики, който се вижда да стои и да се движи във видеото, каза, че докато е нащрек и говори, той не е „излекуван отвътре“ и ще има нужда от много помощ, за да излезе от пещерата. Експерти казаха, че спасителната операция може да отнеме дни или дори седмици в зависимост от условията.

Дики, който е кървял и е губил течност от стомаха си, е спрял да повръща и е ял за първи път от дни, според базирана в Ню Джърси група за спасяване на пещери, към която той е свързан. Не е ясно какво е причинило медицинския му проблем.

Сложно спасяване

Екипът за първоначално реагиране на Ню Джърси каза, че спасяването ще изисква много екипи и постоянни медицински грижи. Групата казва, че пещерата също е доста студена – около 4-6 градуса по Целзий (39-42 градуса по Фаренхайт).

Комуникацията с Дики отнема около пет до седем часа и се осъществява от бегачи, които отиват от Дики до лагера под повърхността, където е създадена телефонна линия за разговор с повърхността.

Динко Новосел, хърватски пещерен спасител, който е ръководител на Европейската асоциация на пещерните спасители, каза, че успешното спасяване на Дики ще бъде предизвикателство.

В операцията по изваждането му от дълбините участват спасителни екипи от България, Хърватия, Унгария, Италия, Полша и Турция.

Юсуф Огренечек от Федерацията по спелеология на Турция каза, че състоянието на Дики се е стабилизирало и се подобрява. Той каза, че американецът е в „добро настроение“ и лекарите ще решат дали Дики може да напусне пещерата на носилка или на собствен ход.

Турската агенция за помощ при бедствия AFAD и спасителният екип UMKE работят с турски и международни пещерняци по план за изваждането на Дики от пещерната система, каза спасителната асоциация.

Спасителните усилия в момента включват повече от 170 души, включително лекари и парамедици, които се грижат за Дики, както и опитни пещерняци, каза Огренечек, добавяйки, че спасителната операция може да отнеме до две или три седмици.

Екип от спасители от италианския Национален екип за алпийско и спелеологично спасяване ще отлети за Турция в четвъртък вечерта. Общо около 50 спасители ще бъдат на входа на пещерата рано в петък, готови да участват в операцията, ръководена от турските власти.

Мартон Ковач от Унгарската служба за пещерно спасяване каза, че пещерата се подготвя за безопасното му изваждане. Тесните проходи се разширяват, за да могат да се поставят носилки, а също така се обръща внимание на опасността от падащи камъни.

Спасителните екипи се надяват, че извличането може да започне в събота или неделя. Ковач каза, че повдигането на Дики вероятно ще отнеме няколко дни и че се подготвят няколко места за бивак по пътя, така че Дики и спасителните екипи да могат да си починат.

Пещерата е разделена на няколко секции, като спасителният екип на всяка страна отговаря за една секция.

Унгарската пещерна спасителна служба, съставена от доброволци спасители, беше първата, която пристигна на мястото на Дики и предостави спешни кръвопреливания, за да стабилизира състоянието му.

„Високо обучен пещерняк и спасител“

Дики беше описан от Европейската асоциация за пещерно спасяване като „високо обучен пещерняк и самият пещерен спасител“, който е добре известен като изследовател на пещери или спелеолог от участието си в много международни експедиции. Той е секретар на медицинската комисия на асоциацията.

Дики беше на експедиция, картографираща 1276 метра (4186 фута) дълбока пещерна система Морка за Anatolian Speleology Group Association (ASPEG), когато се натъкна на проблеми на около 1000 метра (3280 фута) надолу, според Огренечек.< /p>

Джъстин Ханли, 28-годишен пожарникар от близо до Далас, Тексас, каза, че се е запознал с Дики преди няколко месеца, когато е преминал курс по пещерно спасяване, който Дики е преподавал в Унгария и Хърватия. Той описа Дики като оптимистичен и като човек, който вижда доброто във всеки.

„Марк е човекът, който трябва да участва в тази спасителна мисия, която ръководи и консултира, и за него да бъде този, който трябва да бъде спасен, само по себе си е трагедия“, каза той.

Ханли каза, че е разговарял с Дики преди около месец за мисията в Турция и че целта на експедицията е била да проучи, събере информация и да създаде лагери в пещерата.

Източник: Асошиейтед прес
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР