Много африкански държави се стремят да запазят неутралитет в конфликта

...
Много африкански държави се стремят да запазят неутралитет в конфликта
Коментари Харесай

Да дадем шанс на дипломацията в променящия се свят: Африканските лидери за войната в Украйна

Много африкански страни се стремят да запазят неутралитет в спора сред Русия и Украйна, с цел да дадат късмет на дипломацията и да се съсредоточат върху личното си икономическо и политическо бъдеще в свят, който е в развой на радикална смяна, обявиха водачи от континента на конференция в Обединените арабски емирства в сряда.

Съединени американски щати и техните съдружници оказват напън върху други страни да се причислят към акцията им за наказания против Русия, като преди този момент твърдяха - по отношение на Украйна - че суверенните страни имат право свободно да избират съюзите си, без да бъдат " унизени " от други.

 

" Въздържахме се, тъй като желаеме светът да даде късмет на дипломацията ", съобщи танзанийският вицепрезидент Филип Мпанго на Световната държавна среща на върха в Дубай, съгласно The National, вестник в Абу Даби.

Мпанго се базира на гласуването на неговото държавно управление в Общото заседание на Организация на обединените нации на 2 март. Необвързващата резолюция, призоваваща Русия да се изтегли от Украйна, беше подкрепена от 141 членове на Организация на обединените нации, пет гласоподаваха срещу и 35 се въздържаха, в това число 17 африкански страни.

Мпанго съобщи, че африканският континент претърпява " предопределен миг " и е очевидец на " промяна на комерсиалните пътища от откритите колониални към Африка, която прави повече бизнес с източния свят " Това е опция за континента да реализира прогрес, като разнообрази културата си и употребява технологиите за по-добро взаимоотношение със света - добави той.

 

" Свидетели сме на разбъркване на тектоничните плочи, изключително с възхода на Китай и Индия на международната икономическа сцена ", сподели Мпанго.

 

 

Променящите се световни условия са опция за африканските народи да изградят нов път за себе си, съобщи министър-председателят на Гвинея Мохамед Беавоги.

" Намираме се в основен миг, защото светът е в рецесия ", споделя той. Години наред хората споделяха: не се тормозете за войната, тъй като тя е единствено в Африка. Сега тя е в центъра на Европа и внезапно ни се постанова да избираме ", сподели той в Дубай. " Искаме да проверим дали е допустимо да съберем хората към една маса, с цел да беседват между тях. "

Африка има свои лични проблеми, които изискват вниманието на държавното управление, съобщи министър-председателят на Уганда Робина Набанджа.

" Имаме повече проблеми и въздържането е методът на дипломация ", сподели тя.

 

По-рано тази седмица угандийските войски влязоха в конфликт с подкрепяните от Руанда бунтовници М23, които минаха от източно Конго. Докато конгоанските войски и бунтовниците се борят, в региона пада хеликоптер на мироопазващата задача на Организация на обединените нации, при което умират всичките осем офицери на борда.

 

 Това не значи, че спорът сред Москва и Киев не визира континента. Голяма част от Африка внася зърно както от Русия, по този начин и от Украйна, само че търговията е прекратена заради военни интервенции и западни наказания.

" Вече сме очевидци на бързо нарастване на цените на храните, усилваме разноските за торове и цените на стоманата ", споделя Мпанго.

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР