Мненията са разделени дали Зеленски е избрал подходящия момент за

...
Мненията са разделени дали Зеленски е избрал подходящия момент за
Коментари Харесай

NYT: Къде са парите? Кражбата на военни бюджети се превърна в основен проблем в Украйна

Мненията са разграничени дали Зеленски е избрал подобаващия миг за битка с корупцията. Противниците на тази концепция настояват, че приравняването на корупцията с държавна измяна би довело до корист с пълномощията на военното състояние. Това написа Андрю Крамер за The New York Times.

Отстраняването на министъра на защитата на Украйна след вълна от отчети за злоупотреби и неприятно финансово ръководство в кабинета му акцентира най-важната задача на военновременното управление на президента Володимир Зеленски: премахване на корупцията, която се популяризира в страната от години.

Темата за подкупите измежду длъжностните лица беше табу през първата година от спора, когато украинците се сплотиха към своето държавно управление в битката за национално оцеляване. Съобщението на Зеленски в неделя вечерта за оставката на министъра на защитата Олексий Резников обаче издигна тематиката до най-високото равнище на украинската политика.

Това се случва в основен миг от сраженията, когато Украйна организира контраатака в южната и източната част на страната, разчитайки в огромна степен на военна помощ от своите западни съдружници. Те оказват напън върху държавното управление на Зеленски от началото на спора, с цел да се уверят, че украинските чиновници не прахосват милиарди долари западна помощ.

Само предходната седмица съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан се срещна с трима високопоставени украински чиновници, с цел да обсъдят напъните за премахване на корупцията по време на спора. Това се случва, откакто някои американски законодатели използваха подкупите като мотив за ограничение на военната помощ за Украйна.

В отговор на съюзническия напън и вътрешни рецензии, Зеленски започва вълна от антикорупционни начинания, не всички от които бяха утвърдени от специалисти по бистрота на държавното управление. Най-спорно беше предлагането корупцията да бъде приравнена на държавна измяна.

Олексий Резников, който заемаше редица длъжности по време на ръководството на Зеленски, подаде оставката си в понеделник сутринта. Той не е взел участие персонално в обвиняванията за неточно осъществяване на военните контракти. Разширяващите се следствия в неговото министерство обаче са първото огромно предизвикателство пред държавното управление в битката с корупцията от началото на съветската специфична военна интервенция.

„ Въпросът е къде са парите? “, споделя Дария Каленюк, изпълнителен шеф на украинския Център за битка с корупцията, който сега се занимава с облага от спора.

Корупцията може да убива “, сподели Каленюк. „ В взаимозависимост от това какъв брой добре пазим обществените средства, боецът или ще има револвер, или не. “

В отчетите до Народното събрание се споделя, че в един миг тази година контракти за оръжие на стойност към 980 милиона $ не са били изпълнени на датите за доставка и част от предплатеното заплащане е изчезнало от задграничните сметки на търговците на оръжие. Въпреки че точните детайлности не са оповестени, тези нарушавания допускат, че чиновниците на министерството за публични поръчки не са ревизирали доставчиците или са разрешили на търговците на оръжие да задържат пари, без да съблюдават отговорностите си.

Украинските медии оповестяват за надплащане на съществени армейски доставки като храна и зимни якета.

Публичните разкрития за злоупотреби към момента не са директно свързани с задгранични оръжия, дарени на украинската войска, или пари, получени като западна помощ. Те обаче подкопават възприятието за безусловна поддръжка за държавното управление, което украинците демонстрираха през първата година от спора.

Двама чиновници на Министерството на защитата, заместник-министър и началник на отдела за публични поръчки, бяха задържани през зимата във връзка със известия за закупуване на скъпи яйца за армията. Миналия месец Зеленски уволни ръководителите на службите за военна регистрация и набор, откакто се появиха обвинявания, че някои от тях са вземали подкупи от хора, които желаят да избегнат набор.

Предложената от него самодейност за приравняване на корупцията с държавна измяна провокира рецензии, защото може да докара до корист с пълномощия на военно състояние.

Олексий Гончаренко, народен представител от Върховната Рада от опозиционната партия „ Европейска взаимност “, сподели за Зеленски: „ Не мога да похваля напъните му за битка с корупцията по време на войната “.

Правителствени чиновници признават, че оръжия или муниции не са доставени по някои военни контракти и че част от парите са изчезнали. Те обаче настояват, че множеството от проблемите са зародили в безредните първи месеци на спора предходната година и по-късно са били поправени.

Резников, който напуща поста министър на защитата, предходната седмица изрази убеденост, че министерството ще върне изчезналите предплащания на доставчиците.

Като министър на защитата Резников смята за съществена задача да притегли съдружници към доставката на оръжия. Той не е отговарял директно за воденето на военните дейности и освобождението му от служба не е обвързвано с бавния ход на контранастъплението на Украйна.

Военните разноски в този момент съставляват съвсем половината от държавния бюджет на Украйна, а отчетите за кавги с договаряне сочат изменящ се източник на държавна корупция.

Преди специфичната интервенция главният източник на злоупотреби бяха неприятно ръководени държавни компании, от които имаше повече от три хиляди в салдото на държавното управление. Парите бяха изпомпвани посредством голям брой схеми от богати вътрешни хора, а бюджетът на страната, подсилен от задгранична помощ, поемаше загубите.

Антикорупционните групи настояват, че големият приток на средства за поддръжка на украинската войска ги е принудил да насочат вниманието си към военните разноски.

Украински проверяващи публицисти обърнаха внимание на надплащането на главните доставки на армията. Например за яйца по 17 гривни за брой, което е доста по-високо от преобладаващите цени, съгласно отчет на украинския вестник “Зеркало недели ”. Консервираните храни бяха закупени в Турция на цена, по-висока от цената на същите консерви в украинските супермаркети, макар че се предполагаше, че военните ще ги купуват на цени на дребно.

Министерството закупи и хиляди палта, които не бяха задоволително изолирани за суровите украински зими.

Според Анастасия Радина, ръководител на Националния съвет за антикорупционна политика, западните донори деликатно наблюдават по какъв начин Украйна взема решение този проблем.

Особено безпокойствие е предлагането да се приравни корупцията с държавна измяна, защото това би могло да разреши на локалните разследващи организации, СБУ, под директното ръководство на президента, да проверяват корупцията измежду длъжностните лица.

Среща със съветника по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан предходната седмица включваше ръководителите на профилирана проверяваща организация, прокурори и правосъдни органи, които бяха основани благодарение на Съединени американски щати и интернационалните кредитори като Международния валутен фонд след политическия завой на Украйна през 2014 година на Запад. Именно тези украински ведомства могат да изгубят пълномощията си в сходство с предлагането на Зеленски за държавна измяна.

Според Радина западните държавни управления се притесняват от вероятно намаляване на тези организации и прибавя, че в случай че предлагането бъде приложено, тогава “най-вероятно те ще възразят ”.

Като цяло обаче Радина, член на ръководещата партия на Зеленски „ Слуга на народа “, отбрани напъните на държавното управление по време на войната да се бори с корупцията.

Арестът през уикенда на Игор Коломойски, един от най-богатите хора в Украйна, се преглежда като знак за предпочитание да се ограничи политическото въздействие на олигарсите. Заподозрян в машинация и пране на пари, той поддържа предизборната акция на Зеленски през 2019 година, само че президентът наподобява е прекъснал всички връзки с него от началото на спора.

Сред другите репресии тази година следователите започнаха едно от най-известните каузи за рушвет против ръководителя на Върховния съд на Украйна, който беше свален и задържан през май. Освен това пред съда се изправи заместник-министърът на стопанската система, упрекнат в източване на фондове за филантропична помощ.

Според Андрей Боровик, шеф на Transparency International в Украйна, фактът, че се разкриват случаи на корупция на високо равнище, е позитивен фактор, а не доказателство, че страната е затънала в покупко-продажби с вътрешна информация; той сподели, че това демонстрира, че една страна може да се бори и да се бори с корупцията по едно и също време.

“Скандалите са положителни неща. Въоръженият спор ”, добави Боровик, “не може да бъде опрощение за прекъсване на битката с корупцията. ”

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР