Мненията относно бъдещето на хард дисковете са поляризирани и силно

...
Мненията относно бъдещето на хард дисковете са поляризирани и силно
Коментари Харесай

Може би все още е рано да отписваме хард дисковете

Мненията по отношение на бъдещето на хард дисковете са поляризирани и мощно се разграничават. Има последователи на SSD, които не виждат бъдеще в „ остарялата “ HDD технология. Всъщност SSD се развиват доста по-бързо: както във връзка с софтуерния прогрес, по този начин и във връзка с цената. Ако екстраполираме сегашните темпове на развиване в промишлеността, наподобява, че през идващите десетилетия SSD ще изместят HDD във всички области на приложение.

Само че най-малко към този момент на процедура нищо сходно не се случва.

Плановете на производителите

Всъщност нещата в лагера на твърдите дискове не са чак толкоз неприятни. Така да вземем за пример Seagate има намерение да стартира всеобщото произвеждане на 30TB хард дискове с потребление на HAMR технологията през третото тримесечие на 2023 година Първите мостри към този момент са подготвени.

Плановете на Seagate

Термичният магнитен запис (HAMR) е хибридна технология за твърди дискове, която съчетава магнитно четене и магнитооптичен запис с „ лазерно нагряване “ на магнитната повърхнина. Технологията дава опция за доста увеличение на плътността на запис и за производството на 3,5-инчови HDD с потенциал 30-50 TB и повече, което в действителност виждаме сега.

Тогава за какво някои специалисти настояват, че твърдите дискове нямат бъдеще? Главният механически шеф на производителя на флаш дискове Pure Storage неотдавна съобщи, че до 2028 година на пазара няма да има никакви хард дискове. Според него повода е в разноските за употреба.

Разходите за употреба

Понастоящем HDD дисковете с огромен потенциал са три пъти по-евтини от SSD дисковете. Така да вземем за пример хард дисковете с потенциал 4 TB са с цена към 70 евро, а флаш дисковете със същия потенциал костват почти 200 евро. Подобна е обстановката с дисковете с капаците 8 TB – надлежно 150 и 440 евро. Когато става дума за огромно вместилище със стотици дискове, изборът наподобява явен.

Но заради намаляването на цените на NAND паметта разликата сред тях понижава. Освен това шефът на Pure Storage изяснява, че в дълготраен проект потреблението на SSD дискове към този момент е по-евтино, най-много заради по-ниската им консумация на електрическа сила спрямо HDD дисковете.

Дата центровете употребяват към 3% от международното ползване на сила, като към една трета от него се пада на системите за предпазване. Това са най-вече твърдите дискове (HDD). Проблемът е, че през последните години цената на електрическата енергия в някои страни се усили пет и повече пъти.

Според Pure Storage притежателите на дата центровете последователно ще преминат към SSD заради стопански аргументи. Причината е напълно банална – да се понижат сметките за електрическа енергия. Според него след миграция от HDD към SSD потреблението на електрическа енергия понижава със сериозните 80-90%.

През миналите няколко години статуквото беше, че SSD се употребяват като систематични дискове в сървърите и персоналните компютри, а за предпазване на огромни размери данни се купуват твърди дискове с потенциал от десетки терабайти. Хард дисковете с дребен потенциал към този момент се смятат за остарели и не се употребяват в по-новите компютърни системи. Но в случай че стопанската система продължи да се измества към SSD, бъдещето на HDD ще е нежелано.

Надеждността на SSD и HDD е почти идентична. Само че SSD дисковете нямат движещи се елементи, тъй че по своята същина са по-малко податливи на изхабяване и могат да бъдат по-надеждни в дълготраен проект.

От друга страна, при някои модели и партиди SSD има риск да получите ненадеждни контролери, които ще доведат до щета на флаш диска единствено след няколко месеца или година.

Едно нещо е несъмнено: търсенето на складове на данни единствено ще пораства и краят на този развой не се вижда. Само погледнете най-новите модели за машинно образование като ChatGPT, които са фокусирани върху генерирането на наличие, и можете да си визиите бъдеще, в което 99% от цялото аудио/видео наличие се генерира автоматизирано. Очевидно е, че потокът от сходно наличие ще бъде с порядъци по-голям от този, който хората независимо основават.

Но каквото и да споделяме, факт е, че търсенето на дискови складове непрестанно пораства и очевидно ще продължава да пораства.

Прогнозата за близкото бъдеще

Производителите на хард дискове към този момент усвоиха HAMR технологията и имат огромни упования към нея, тъй че слуховете за идната гибел на хард дисковете наподобяват прекомерно пресилени. Аналитичните компании също не виждат сходно развиване на нещата. Gartner предвижда, че до 2026 година SSD дисковете ще съставляват 32% от всички продажби на HDD/SSD (по отношение на общия брой екзабайти) на пазара.

След четири години повече от 95% от продаваните хард дискове ще бъдат 3,5-инчови дискове с огромен потенциал, а SSD ще изместят хард дисковете от всички други категории, в това число преносими компютри, десктоп компютри и външни дискове.

Интересно е, че носталгията по шума на твърдите дискове в преносимите компютри и настолните компютри към този момент докара до много странни ретро планове от вида „ Направи си самичък “ като да вземем за пример HDD Clicker, при който платката с високоговорителя трещи и щрака при достъпа до данните от SSD, сходно на старите твърди дискове в преносимите компютри.

Gartner предвижда, че продажбите на хард дискове по размер (в екзабайти) ще нарастват с 16% годишно, а по количество (в бройки) – с 15% годишно. В последна сметка след няколко години главната ниша за HDD ще бъдат солидните складове за предпазване на данни от вида nearline storage, каквито постоянно се употребяват в другите сървърни складове.

Всъщност всички останали пазарни сегменти на твърдите дискове последователно се трансформират в дребни ниши и Gartner предвижда, че производителите Seagate, Toshiba и Western Digital ще изоставен някои от тези пазарни сегменти, защото производството за тях ще стане нерентабилно. Въпреки това, твърдите дискове са твърдо залегнали в сървърите и работните станции, изключително след излизането на най-новите 20TB модели с висока компактност, които демонстрират ненадейно висока продуктивност (скорост на четене от порядъка на 235MB/s).

В същото време SSD технологиите се развиват с по-бързи темпове. Samsung да вземем за пример предвижда излизането на SSD с потенциал 1 петабайт (1024 TB) през идващото десетилетие.

Тъй като SSD дисковете са по-енергийно ефикасни в дълготраен проект, значително бъдещето на пазара за предпазване на данни ще се дефинира от цената на електрическата енергия: ще продължи ли да се повишава или е минала своя пик? От това зависят икономическите калкулации на дата центровете и надлежно, решението дали SSD или HDD са по-рентабилни в дълготраен проект.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР