Мненията на съдиите от Конституционния съд на Перу се сблъскаха

...
Мненията на съдиите от Конституционния съд на Перу се сблъскаха
Коментари Харесай

Конституционните съдии в Перу спорят за евентуалното освобождаване на бивш президент на страната

Мненията на съдиите от Конституционния съд на Перу се сблъскаха във връзка на мнение, оповестено предходния ден, което още веднъж отваря опцията за освобождение на някогашния президент Алберто Фухимори (1990-2000 г.), наказан на 25 години затвор за закононарушения против човечеството, съобщи испанската новинарска организация ЕФЕ, представена от Българска телеграфна агенция.

Председателят на Конституционния съд Франсиско Моралес съобщи през вчерашния ден, че някогашният президент Алберто Фухимори би трябвало да бъде " неотложно освободен от пандиза ", макар че Междуамериканският съд по правата на индивида прикани той да изтърпи присъдата си дейно.



Алберто Фухимори

" Ние ценим мнението на Междуамериканския съд по правата на индивида, само че в този случай считаме, че нашият съд има първостепенна подготвеност да дефинира свободата на перуански жител ", сподели той.

От друга страна, Мануел Монтеагудо, различен магистрат от същия съд, който гласоподава срещу решението, съобщи пред медиите, че съобразяването с него би било " юридически невероятно ".

Адвокат Карлос Ривера, който пази роднините на жертвите на всеобщите убийства, за които Фухимори е наказан, съобщи, че ще се обърне още веднъж към Междуамериканския съд, в случай че бъде постановено освобождението на някогашния президент.

" Разбира се, пътят, по който автоматизирано ще поемем, е да желаяме от Междуамериканския съд нов развой на наблюдаване на спазването на разпоредбите ", сподели той.

Помилване, което идва и си отива

Резолюцията, оповестена във вторник от локалните медии, афишира за неприемливи консултациите на Министерството на правораздаването и юриста на жертвите, които се пробваха да предотвратят осъществяването на молбата, подадена през 2022 година от юриста на някогашния президент за възобновяване на опрощение, обещано на Фухимори на Бъдни вечер през 2017 година

Тогавашният президент Педро Пабло Кучински помилва Фухимори по здравословни аргументи, с цел да получи поддръжка от партията " Народна мощ ", отпред на която е Кейко Фухимори, щерка на някогашния президент. Подкрепата му беше нужна, защото по това време Кучински беше изправен пред процедура по импийчмънт поради хипотетичната му връзка с интернационалния корупционен скандал " Одебрехт " (по името на бразилски строителен конгломерат, чийто ръководители признават за раздаването на подкупи на публични лица в страни от Латинска Америка и Африка в продължение на десетилетия).

Помилването еб анулирано месеци по-късно заради нередности и след обжалване от страна на Междуамериканския съд, който прикани Лима да подсигурява правдивост за жертвите на кланетата в Бариос Алтос и Ла Кантута, за които е наказан Фухимори.

На 3 октомври 2018 година съдът върна някогашния президент в пандиза поради нередности против " правилото на безпристрастност и обективност ", дължащи се на политическите обвързаности на Кучински по време на помилването.

През март 2022 година юристът на Фухимори подаде тъжба с цел да изиска още веднъж освобождението на клиента си, на която е отговорено позитивно от арбитър в град Ика. Решението е доказано дни по-късно от Конституционния съд.  

Бившият президент, който е на 85 години, остава в пандиза Барбадильо, източно от Лима, дружно с някогашните президенти Алехандро Толедо (2001-2006 г.) и Педро Кастильо (2021-2022 г.).


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР