Мнението си за пандемията от Франция дава и проф. Жилбер

...
Мнението си за пандемията от Франция дава и проф. Жилбер
Коментари Харесай

Френски фармаколог: Здравеопазването става обект на военен сблъсък

Мнението си за пандемията от Франция дава и проф. Жилбер Дерай, нефролог и фармаколог, а думите му показват редица терзания, написа "Труд "

Никога до момента не съм изпитвал такава угриженост

За 30 години болнична процедура съм очевидец на доста рецесии, свързани със опазването на здравето – СПИН, SRAS (тежък изострен респираторен синдром), MERS (близкоизточен респираторен синдром), възобновление на туберкулозата, мултирезистентни бактериални инфекции, с които сме се справяли умерено и доста дейно. Не е имало мотив за суматоха като сегашната.

И в никакъв случай до момента не съм изпитвал такава угриженост за инфекциозно или за друго сходно заболяване. Откровено казано, не се тормозя за здравните последствия от ковид.

Нито настоящите данни за смъртността, нито разпространяването на вируса, оправдават световната суматоха в опазването на здравето и изключително в стопанската система. Предприетите ограничения са съответни и ефикасни и подкрепят за преодоляване на епидемията. Това се вижда в първичния и основния източник на тази зараза – Китай, където епидемията затихва.

Близкото бъдеще ще покаже дали бъркам. От друга страна съм обезпокоен от кражбите на маски, така нужни за предотвратяване на медицинския личен състав и хората в риск – нашите предходни и сегашни заболели, по-специално пациентите с имунна непълнота. Притесняват ме кражбите на почистващи гелове.

Притесняват ме опашките за тоалетна хартия, ориз и макарони. Притеснява ме терорът, който води до струпване на неприлични ресурси от храни в страни, в които храните също по този начин непристойно са в обилие.

Притеснява ме, че опазването на здравето става обект на боен конфликт, спор като всеки различен, последна цел в битката в това сборище. Притеснява ме, че върху здравната ни система, която към този момент е в усложнение, скоро ще се струпа приток на пациенти при най-малкия симптом на грипоподобно заболяване. А няма да можем да се оправим с всички останали болести.

Коронавирусът (почти) не убива, с изключение на така и така нежните организми. Притеснява ме, че това мъничко живо създание ще разкрие единствено големите разломи и недостатъци на нашите общества. Смъртните случаи, които по-късно ще наброяват милиони, ще са резултат от борбата на лица – изцяло безразлични към публичния интерес.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР