Млякото, сиренето, кашкавалът и яйцата в България са едни от

...
Млякото, сиренето, кашкавалът и яйцата в България са едни от
Коментари Харесай

Млякото, сиренето и маслото ни са сред най-скъпите в ЕС

Млякото, сиренето, кашкавалът и яйцата в България са едни от най-скъпите в Европейски Съюз, макар че заплатите ни са най-ниски. Цените на млякото, сиренето и яйцата в България са с 23,1% по-високи от междинните за страните от Европейски Съюз, демонстрират данни на Евростат за 2022 година
Тези храни са по-скъпи единствено в Гърция (там цените са с 39,3% по-високи от средните), Малта (31%), Кипър (29,4%), Латвия (26,3%) и Дания (с 23,7% над средните).
Млякото, сиренето и яйцата в България костват колкото в Дания. Но Дания е на второ място в Европейски Съюз по най-високи разноски на бизнеса за наемане на хора и там един час труд коства на компаниите приблизително 46,8 евро. В България разноските на компаниите за един час труд са приблизително 8,2 евро. Изкупната цена на млякото в България не е по-висока от тази в Дания.
В България млякото, сиренето и яйцата са по-скъпи в сравнение с в Германия, Франция, Австрия, Белгия и Нидерландия. Най-евтините мляко, сирене и яйца са в Полша, където цените им са 75% от междинните за Европейски Съюз.
Още по-лошо е ситуацията с олиото и маслото, чиито цени в България са с 34,4% по-високи от междинните в Европейски Съюз. По-скъпи са олиото и маслото единствено в Малта, където цените са с 35,1% по-високи от междинните. Като цяло храните в Полша и Румъния са доста по-евтини от храните в България, макар че заплатите там са доста по-високи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР