Млякото, сиренето, кашкавалът и яйцата са поскъпнали с близо 50

...
Млякото, сиренето, кашкавалът и яйцата са поскъпнали с близо 50
Коментари Харесай

За две години: Сиренето, кашкавалът и яйцата скочиха с рекордните 50%  

Млякото, сиренето, кашкавалът и яйцата са поскъпнали с близо 50 на 100 за две години. Годишната инфлация към края на август понижава до 7,7%, оповестиха от Националния статистически институт. Но това не значи, че цените понижават, а че покачването им е по-бавно от предходната година. Само за август инфлацията е 0,4% при 1,2% за същия месец на предходната година.

За хората от значително значение е повишаването през последните две години, тъй като внезапното повишаване на цените стартира още през есента на 2021 година, доста преди войната в Украйна, заяви „ Труд “. За интервал от две години най-вече са поскъпнали млякото, млечните артикули и яйцата – с 49,1%. Но през всеки от последните пет месеца от Национален статистически институт регистрират леко намаляване на цените на тези храни. За интервал от две години месото и месните артикули са поскъпнали с 42,6%, а цените на хляба и зърнените храни са нарастнали с 41,4%. Пакетните туристически услуги са поскъпнали с близо 40 на 100, а заведенията за хранене и питейните заведения са вдигнали цените си с 36,7%. За две години храните са поскъпнали с 40 на 100, а инфлацията е 26,8%.

Само в границите на месец август 2023 година от храните най-вече са поскъпнали краставиците – с 15%, зелето – с 13,7%, чушките – с 4,7%, и каймата – с 2,9%. През август пропан-бутанът за коли е поскъпнал с 29,4%, дизелът – с 8,8%, а бензинът – с 6,1%.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР