Млечният път вероятно има четири до пет пъти по-малка маса

...
Млечният път вероятно има четири до пет пъти по-малка маса
Коментари Харесай

Млечният път има четири до пет пъти по-малка маса в сравнение със смятаното досега

Млечният път евентуално има четири до пет пъти по-малка маса в съпоставяне със считаното до момента, заяви Агенция Франс Прес, базирайки се на научно проучване. 

Астрономът Франсоа Аме, съавтор на проучването, оповестено в " Astronomy and Astrophysics " изясни, че резултатите са плод на работата на спътника " Гея " (Gaia). " Гея " картографира позициите и придвижването на 1,8 милиарда звезди в Млечния път в последния си азбучник от 2022 година Това е дребна част от общото количество звезди в спиралната вселена, която съставлява диск с диаметър от към 100 000 светлинни години, съдържащ четири необятни ръкава, един от които подслонява нашата Слънчева система. Ръкавите обкръжават блестящо светещия космически център.

Изследването на каталога на " Гея " разрешава да се пресметна кривата на въртене на Млечния път с огромна акуратност, както и скоростта, с която небесните тела обикалят към центъра на галактиката. 

Наблюденията на спиралната вселена до момента са стигали до заключението, че кривата е равна, т.е. на избрана отдалеченост от центъра скоростта на въртене е непрекъсната. Сега за първи път излиза наяве, че кривата е наклонена, което е индикация, че няма огромно количество материя сред 50 и 80 000 светлинни години от центъра, сподели Франсоа Аме. Като разследване от това е преоценката на масата на Млечния път до стойности, считани за извънредно ниски - от порядъка на 200 милиарда пъти масата на Слънцето. Това е пет пъти по-малко от предходните оценки, оповестява Българска телеграфна агенция. 

Изследването на интернационалния екип, отпред на който са астрономи от обсерваторията в Париж и Националния център за научни проучвания във Франция, слага още веднъж въпроса за връзката сред тъмната и " светлата " материя, сподели Аме. Тъмната материя е недостъпна за наблюдаване. Според догатките тя обезпечава масата, нужна за структурирането на галактиките. Нейната маса е близо шест пъти по-голяма от тази на " светлата " материя, формирана от звезди и облаци газ. 

Изчисленията на проучването демонстрират, че в Млечния път масата на тъмната материя е единствено три пъти по-голяма. 

Франсоаз Комб от обсерваторията в Париж счита, че тези изводи въпреки всичко са прекомерно смели и не са изцяло основателни. Според нея проучването се концентрира върху един сектор от галактиката. Като цяло астрономите пресмятат масата на галактиките, взимайки поради доста по-големи дистанции. При следените газове, кълбовидни звездни купове, галактики джуджета и Магелановите облаци има огромни количества тъмна материя и сходство сред маса и разстояние, отбелязва Франсоаз Комб, която е експерт по еволюция на галактиките. Въпреки това тя приветства актуалното проучване, което усилва познанието, което имаме за звездите и тяхното въртене на разстояние към 80 000 светлинни години от центъра на галактиката. 

Екипът на Франсоа Аме пази работата си, аргументирайки се с характера на нашата вселена. Много спирални галактики са претърпели жестоки конфликти преди шест милиарда години. Млечният път обаче е еволюирал доста по-плавно в продължение на 9 милиарда години. 

Друга опция за оценка на разликата сред Млечния път и други спирални галактики е методът за наблюдаване. Методът за наблюдаване на Млечния път е учреден на звездите, до момента в който методът за наблюдаване на другите галактики е учреден на облаците газ. 

Според Франсоаз Комб Млечният път не е изключение от общото предписание. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР