Млечните продукти ще поскъпнат заради недостига на мляко в ЕС,

...
Млечните продукти ще поскъпнат заради недостига на мляко в ЕС,
Коментари Харесай

​Млечните продукти може да поскъпнат заради недостиг на мляко в ЕС

Млечните артикули ще нарастнат поради дефицита на мляко в Европейски Съюз, предвиждат от Асоциацията на млекопреработвателите. Днес те се срещнаха с министъра на земеделието Румен Порожанов и фермери в Луковит на втория народен събор " Млечния път на България през вековете ".Трите страни разискаха проблемите в сектора и дегустираха артикули от локални производители. Как ще бъдат подтиквани производителите - споделя Паулина Найденова.

Луковит

Два пъти са намалели производителите на мляко за последните 10 години. Във фермата на Владимир Матев отглеждат 100 крави. За разгръщане на бизнеса не може да се приказва, споделя производителят.
Владимир Матев - фермер, с. Горан: Преди години, когато работеха фабриките имахме опция да реинвестираме. Сега последните две години, доста се сви пазарът, българинът няма пари и започваме да работим на заем.
От Асоциацията на млекопреработвателите оферират смяна на политиката за подкрепяне и засилена инспекция на всички ферми. Само по този начин, съгласно тях, ще се понижи сивия бранш при продажбата на мляко, който е близо 50 %.

Въпреки че тази година парите от Европейски Съюз за скица „ Училищно мляко “ са два пъти повече, броят на фермерите, които аплайват, понижава.
Живко Живков - Държавен фонд " Земеделие ": От 11 до 21 септември са подадени 163 заявки. 8 са от производители, останалите са от търговци.
Подкрепа производителите намират в събори като този в Луковит, както и акцията на Българска национална телевизия 2 " Купувам българско ".
Румен Порожанов - министър на земеделието и храните: За страдание имаме огромно произвеждане. Това е разпространение на българския артикул и на качеството на българския артикул. Екатерина Генова - Директор " Българска национална телевизия Свят и райони “: " Млечният път ", който беше открит за повторно, минава през екрана на Българска национална телевизия, с цел да убедим, че българските артикули са качествени, създадени по съответните технологии и стандарти.
Съборът в Луковит продължава и на следващия ден с дегустации на млечни артикули.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР