Млечните продукти са с най-голям ръст на цените сред хранителните

...
Млечните продукти са с най-голям ръст на цените сред хранителните
Коментари Харесай

Млечните продукти са поскъпнали най-много за година

Млечните артикули са с максимален растеж на цените измежду питателните артикули. Кашкавалът е поскъпнал с към 47% за една година, при сиренето - 57%, маслото - с 39%, а киселото мляко - с към 40%. Така приблизително по тържищата цените на млечните артикули са се нараснали с 40-50% от предишния ноември до момента, сподели пред Нова телевизия Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите. На щанда в магазините цените на млечните артикули се подвигат още повече и към този момент може да се види кашкавал за над 35 лв. кг и сирене за над 25 лева
За съпоставяне цените на едро по данни на Комисията по стоковите тържища и борси са следните: от предишния ноември до момента кашкавалът е поскъпнал от 12,40 на 17,16 лева При сиренето растежът е от 7,81 до 11,41 лева, а при пакетче масло за една година цената е скочила от 2,02 лева до 2,74 лева
Основната причина за повишаването на млечните артикули производителите изясняват с двойно повишените разноски за изхранване на животните и за преправка на млякото. Увеличават се и транспортните разноски за транспортиране на суровината до мандрите.
" Първо, с цел да има мляко, би трябвало да има фуражи, а разноските за тях набъбнаха двойно поради скока на цените на горивата и торенето. Само торовете са поскъпнали сред 4 и 7 пъти за последните две години. От тук набъбнаха разноските за изхранване на животните - най-малко 100% ", изясни шефът на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, който с изключение на производител на млечни артикули има и плантация във Врачанския Балкан.
До 1,20 лева е стигнала изкупната цена на суровото мляко. При това състояние не може да се създаде кашкавал под 18 лева за кг. Само имитиращи артикули може да са толкоз евтини, споделя различен притежател на мандра Никодим Войнов. Според него към този момент съществено се усеща дефицитът на мляко за преправка. Затова той не изключва скоро българските млечни артикули да намалеят на щанда, което още повече ще вдигне цените им.
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР