Млечните продукти може да поскъпнат от недостиг на мляко в

...
Млечните продукти може да поскъпнат от недостиг на мляко в
Коментари Харесай

Двойно намаляват производителите на мляко за последните 10 години


Млечните артикули може да нарастнат от дефицит на мляко в Европейски Съюз,  смята Асоциацията на млекопреработвателите. Министъраът на земеделието Румен Порожанов и фермери в Луковит, разискаха проблемите в сектора и дегустираха артикули от локални производители, на народен събор " Млечния път на България през вековете ", оповестява Българска национална телевизия.

Двойно по-малко са производителите на мляко за последните 10 години.

Владимир Матев фермер от с. Горан споделя, че " преди години, когато работеха фабриките имахме опция да реинвестираме. Сега последните две години,  доста се сви пазарът, българинът няма пари  и започваме да работим на заем ".

Във фермата на Владимир Матев отглеждат 100 крави, а за разгръщане на бизнеса не може да се приказва, разяснява производителят.

Асоциацията на млекопреработвателите иска  смяна на политиката за подкрепяне и засилена инспекция на всички ферми . Според тях, по този начин ще се намали  сивия бранш при продажбата на мляко, който е близо 50 %.

Въпреки че тази година парите от Европейски Съюз за " Училищно мляко " са два пъти повече,  фермерите, които аплайват, понижават.  " От 11 до 21 септември са подадени 163 заявки. 8 са от производители, останалите са от търговци ", разяснява Живко Живков от Държавен фонд " Земеделие ".

" За съжаление  имаме огромно произвеждане. Това е разпространение на българския артикул  и на качеството на българския артикул ", счита министърът на земеделието и храните Румен Порожанов./ news.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР