Младият водач, който уби себе си, приятелката си и прати

...
Младият водач, който уби себе си, приятелката си и прати
Коментари Харесай

Джип на фирма, калпави гуми, 21-годишен с 16 фиша... Какво още знаем за катастрофата в Пловдив

Младият лидер, който умъртви себе си, приятелката си и прати други двама младежи в болница, е имал 16 фиша. Всичко това - за 3 години стаж зад кормилото.

10 от наказванията са били за маловажни прегрешения на пътя, измежду които шофиране без предпазен колан и причиняване на ПТП поради неспазване на отдалеченост. Един от фишовете бил за превишена с 21 км/ч скорост на стойност 100 лева, оповестява през днешния ден Нова тв.

Както към този момент стана ясно, Кристиян Екмекчиян е наследник на жена, която работи в отдел „ Регистрации ” на „ Пътна полиция ” в града под тепетата. Баща му пък работел в Англия. Загиналият юноша се води, че се занимавал с търговия.

Мощният " Рейндж Роувър ", с който той отсече две дървета върху велоалея (за благополучие - след 3 ч през нощта) и се спря в третото, пък се води благосъстоятелност на софийска компания, добавя медията.

По информация на Нова тв младежите от тежката злополука са играли карти до късно. В момента на случая те се прибирали по домовете си. Освен гибелта на Кристиян и неговата другарка Теодора Николова (20 г.), продължава борбата за живота на още двама млади, които пострадаха, откакто са се возели откъм гърба.

По-тежко е положението на 22-годишно момиче.

Предстои резултатите от експертизите да разкрият карал ли е лидерът под въздействието на алкохол или упойващи субстанции сега на конфликта с няколко вековни дървета.

Пред медията рали първенецът Костадин Щерев изрази мнение, че скоростта, с която се е движел автомобилът по централен пловдивски бул. е била над 200 км/ч. (официално експертизи още не са подготвени или най-малко не се оповестени от проверяващите - б.р.).

Експертът отбеляза, че на мястото не се вижда никакъв спирачен път, а гумите били некачествени.

" Докато си намерения, той към този момент е минал 60 м ”, уточни Щерев.

Според рали водача през първите 5 години от стажа на младите водачи би трябвало да са лимитирани мощностите на колите, които са им позволени.

До мястото на случая има светофар, който обаче мига единствено в жълта предупредителна светлина, с цел да подсети, че следва кръстовище.

" Още с построяването му беше изработен два пъти опит този светофар да проработи. Това не се случи заради по молба на КАТ и след доста сигнали от жители. Сега светофарът мига в жълто, което не значи, че не работи – дава индикации на водачите да са по-съсредоточени и да понижат скоростта ", съобщи шефът на Оперативна програма „ Организация и надзор на превоза ” Георги Стоилов.

Според него слагането на изкуствени неравности (т. нар. легнали полицаи) няма да реши казуса на сектора. По думите му на булеварда би трябвало да се постави камера за скорост.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР