Младият търновски историк Емил Врежаков припомни пред сръбския вицепремиер поуките

...
Младият търновски историк Емил Врежаков припомни пред сръбския вицепремиер поуките
Коментари Харесай

Двама младежи представиха Велико Търново на форум в Белград

Младият търновски историк Емил Врежаков напомни пред сръбския вицепремиер поуките от „ История Славянобългарска “

Юристът Гергана Цвяткова и историкът Емил Врежаков показаха Велико Търново в сръбската столица Белград, в границите на IV-ти модул от програмата за образование на политически водачи – випуск „ Константин Преславски ”, при българския Институт за политика.

Вицепремиерът и министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич бе специфичен гост-лектор на обучителния курс, извършен предходната седмица. Дачич поздрави Института за политика и приветства самодейността новите политици на Балканите да се образоват и да работят дружно.

По време на полемиката Емил Врежаков напомни пред аудиторията и сръбския вицепремиер, че актуалните политици би трябвало да следват поуките от историята, като даде образци от книгата „ История Славянобългарска ” на Паисий Хилендарски. Врежаков цитира текстове от първото възрожденско българско историческо произведение, в което написа, че в случай че християните „ бяха имали обич и единодушие, турците не биха могли да ги надвият по никакъв метод ” само че заради липса на единение, „ турците ги оградили отвред и ги покорили под своята власт и робство ”.

Според младия историк Врежаков районното съдействие сред балканските страни би трябвало да бъде първокачествен приоритет за страните от Балканския полуостров. Той акцентира, че добросъседските връзки са ключ към интеграцията на Западните Балкани в Европейски Съюз и биха имали мощен позитивен резултат, както в основни браншове като сигурността и стопанската система, по този начин и в процесите по присъединение на страните от Западните Балкани.

Ивица Дачич изрече цялостно единодушие и дефинира сръбско-българските връзки като доста положителни, давайки образец с обмяната на информация сред министерствата и институциите. „ Българи и сърби нямаме потребност от преводач посред ни и от нас зависи бъдещето на Балканите “, сподели сръбският вицепремиер.

В Белград, програмата продължи с посещаване на делегация на Института за политика в Народното събрание на Сърбия, по покана на проф. доктор Зарко Обрадович – ръководител на Комисията по външна политика в сръбския парламент. Той уточни присъединението на Сърбия към Европейски Съюз като главен приоритет и благодари откровено за българската поддръжка в тази посока.
В рамките на програмата, Емил Врежаков и Гергана Цвяткова участваха на кръгла маса на тематика „ Каква Европа желаят Балканите? ”. Участници в дебатите бяха Георг Георгиев – зам.-министър на външните работи на Република България, Александър Пейович – някогашен министър по европейските въпроси и основен договарящ за участието на Черна гора в Европейски Съюз, Александра Йоксимович – шеф на Центъра за външна политика в Белград, българският дипломат в Сърбия Радко Влайков, евродепутатът Андрей Ковачев и други

България може и би трябвало да играе лидерска роля на Балканския полуостров, безапелационен е Емил Врежаков, като добави: „ Уверен съм, че добра вероятност чака района. Европейският план може да бъде приключен единствено с интеграцията на всички европейски страни, каквито са и страните от Западните Балкани. Напълно съм склонен с мненията, изказани по време на форума – да се даде действителна европейска вероятност от страна на Европейски Съюз към Западните Балкани. Това единствено би стимулирало балканските страни да завършат нужните промени в своите страни, с цел да станат част от огромното европейското семейство ”.

Историкът Емил Врежаков е част от управлението на Младежи ГЕРБ – Велико Търново, а Гергана Цвяткова е член на младежката конструкция. Заедно с тях, измежду курсистите на випуск „ Константин Преславски ” са последователи на разнообразни политически хрумвания. Целта на Института за политика е да подкрепя построяването на нови водачи и да спомага за демократичната смяна в българското общество, посредством разширение на политическото познание, гражданската и управническа просвета, със мощен акцент върху практиката.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР