Младият основател на „Фермерска банка“ (Çiftlik Bank) Мехмет Айдън, който

...
Младият основател на „Фермерска банка“ (Çiftlik Bank) Мехмет Айдън, който
Коментари Харесай

Млад банкер сви половин милиард и го чакат 75 260 години зат...

Младият създател на „ Фермерска банка “ (Çiftlik Bank) Мехмет Айдън, който притегли консуматори с над половин милиард турски лири, бе изправен пред съда за повторно на 15 септември.

Айдън, по прякор „ Тосунчук “ (турската дума, употребена за изложение на закръглено бебе), беше екстрадиран в Турция от Бразилия, откакто избяга от страната с 500 милиона лири, извоювани от схемата. Той е застрашен от 75 260 години затвор по обвиняване за основаване на незаконна организация и присъединяване в незаконна машинация.



Айдън основава „ Фермерска банка “ през 2016 година с най-малък капитал на участниците от 10 000 лири. Онлайн платформата дава обещание на потребителите приход в действителни аграрни култури и добитък, в случай че се включат онлайн. Схемата се разраства бързо и доближи 132 000 консуматори, когато Айдън избяга от Турция през 2018 година
Младият предприемач е упрекнат дружно с 20 други обвинени, за които се твърди, че са взели участие в схемата. Двама от тях към момента са в неопределеност.

Докато в началото Айдън спазваше обещанието си за действителна възвръщаемост на виртуалните вложения, заплащанията към клиентите бяха спряни скоро откакто " банката " стартира да пораства неконтролируемо. Потребителите подадоха публични тъжби против компанията и през 2018 година активите на компанията бяха конфискувани. Срещу организацията бе стартирано наказателно следствие. В този миг Айдън избяга от Турция с облагата на компанията.

През 2020 година турски и латиноамерикански следователи откриха Айдън в Бразилия. Турция обаче не съумя да го екстрадира незабавно заради дипломатически бариери. Докато е бил в Бразилия, той твърди, че е получавал близо 1 милион турски лири в криптовалута всеки месец, свързани по офшорна сметка. Частен дедектив нает от жертвите на схемата и турските управляващи, които го оповестиха за търсене от Интерпол, бяха непрестанно по следите му.

В края на юни тази година, след три години бягство, Айдън пусна видео в обществените мрежи, в което твърди, че в никакъв случай не е имал желание да наранява потребителите на своята платформа и че „ също е жертва “.
След като беше екстрадиран назад в Турция, той дойде на летище Истанбул и бе задържан там на 3 юли. Беглецът беше отведен непосредствено в съда. Там той направи изказване пред турското бюро за проведена престъпност и стартира правосъдно дело против него. Във второто си съвещание в 6-ия Висш углавен съд в Истанбул, извършено на 15 септември, Айдън изиска да прочете документално изказване. В него той съобщи, че ще върне на жертвите си загубите, в случай че турското държавно управление върне иззетите му активи.

Той също по този начин настоя, че интервенциите на „ Фермерска банка “ са „ търговски “ и че изказванията, че той е основал незаконна организация са неоснователни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР