Младият депутат от БСП успешно съчетава работата в парламента с

...
Младият депутат от БСП успешно съчетава работата в парламента с
Коментари Харесай

За доц. Николай Цонков няма тайни в сферата на отбраната


Младият народен представител от Българска социалистическа партия сполучливо съчетава работата в Народното събрание с преподаването, а постоянно намира време и за игри с 5-годишната си щерка, написа „ "

Той влезе в 44-ото Народно заседание като " новобранец " първи мандат в групата на Българска социалистическа партия, само че доста бързо се наложи като водещ специалист по проблемите на защитата и висшето обучение.

А в този момент влиза в конкуренцията за втори мандат като претендент в листата на " Българска социалистическа партия за България " от столичния 25-и МИР. На 10-о място е, само че таман то му донесе шанс в предишния мандат, когато с преференции се изстреля до втори.

В 44-ото национално заседание доцент Николай Цонков е зам.-председател на Комисията по защита и член на Комисията по обучение и просвета. За него няма секрети в областта на защитата. С представянето на своите ярки и аргументирани позиции, той нееднократно интензивно пази военния бранш. Пример за това е поредното му мнение по отношение на модернизирането на българската войска, и по предлагането за придобиване на нов военен аероплан. Той изрично се опълчи на това предложение с мотив, че то е против решението на Народното събрание и че не е належащо на куп да се дават 2,2 милиарда лв. и то авансово. Тези средства ще бъдат от огромна изгода за пенсионерите и изгубилите своята работа българи в изискванията на пандемията, счита депутатът.

Като зам. ръководител на Комисията по защита, Цонков остро възразява против корупционни схеми на Министерство на защитата, като осведоми обществеността за всеки сходен случай. В сферата на образованието взе участие интензивно в смяната на закони, свързани с висшето обучение. Категорично се опълчва на препоръчаната Стратегия за развиване на висшето обучение до 2032 година.

През целия собствен мандат Цонков пази правото на висшите учебни заведения за академична автономност, и на преподавателите и научните служащи за почтено възнаграждение, което да бъде обвързано с минималната заплата и да се индексира всяка година. Според него, образованието и науката са основа за основаване на новаторска и умна стопанска система и гарантиране на положително бъдеще за България.

Кой в действителност е Николай Цонков? Роден е през 1980 година в град София. Детството му минава в гр. Габрово, където работи татко му, който е правист по специалност. Майка му е възпитател.

Средното си обучение Николай получава в колеж по механоелектротехника. Завършва политология в Софийския университет „ Св. Климент Охридски " и отново там получава магистърска степен по Стопанско ръководство. През студентските си години за къс интервал от време се занимава с репортерство. Няколко месеца (6-7) е стажант в един от столичните всекидневници - в отдел „ Политика " където се учи да написа дописки. По-късно, дружно със свои сътрудници студенти и съидейници, списват тематично приложение за Европа и Европейски Съюз към вестник „ Дума " на Българска социалистическа партия.

Николай Цонков работи в Университета за национално и международно стопанство от 14 години. От 2012 година е основен помощник, а през 2011 година приключва докторантура по компетентност " Народно стопанство, районна стопанска система и администрация ". През 2017 година се хабилитира като доцент по " Регионално развиване (Регионални пазарни институции) " в УНСС.

Доктор е по ръководство на сигурността и защитата във Военна академия, където преподава към 7 години. По-късно отново там пази дисертация по въпросите на икономическата сигурност на страната в изискванията на глобализация.

За доцент доктор Николай Цонков преподавателската активност е повече от предопределение. Той не отделя своите университетски пристрастия от депутатската си работа. Продължи да изнася лекции в УНСС, което не му попречи сполучливо и интензивно да показва своите позиции в Народното събрание. Признава, че си е представял развиването на своята кариера повече като теоретичен служащ, само че ориста му е отредила да съчетава, съвместява и добавя двете поприща - на академик и на народен представител.

Доц. Цонков може да се похвали със стабилен политически опит. От 14 години е член на Българска социалистическа партия. Активен е във всяка предизборна акция, работел е като шеф на Центъра за политическо образование в Централата на социалистите. През 2013 година е консултант по икономическите въпроси и военно-отбранителната промишленост на министъра на защитата в кабинета „ Орешарски " Ангел Найденов. Предвид този богат опит, в Народното събрание работи по двете съществени сфери в които е приет специалист - стопанска система и национална сигурност.

Като учител и като депутат той постоянно професионално отстоява одобряването на обективни закони, които да бъдат в интерес на българското общество - за по-добро обучение и сигурност за всички; за почтени приходи и пенсии; за по-висок стандарт на живот и налично за всички качествено здравеопазване; за възстановяване изискванията на труд за военнослужещите, за съвременна, боеспособна войска и така нататък

Извън политиката и университета, Цонков обича да спортува. От дете тренира волейбол, даже в къс интервал от време се занимава професионално с този спорт, само че в този момент го упражнява за здраве. Обича разходки измежду природата. Ловджия е, само че му липсва време за ловуване.

Отделя всяка свободна минута за дъщеричката си Ивана. Момиченцето е на 5,5 година и двамата доста обичат да карат колела, да се разхождат измежду природата и в планината, да плуват, и да играят на детските площадки. Съпругата му Елена е приключила обществена администрация, и е чиновник в държавната администрация. Обича си работата, а свободното време посвещава на фамилията и дома.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР