Младият български лекар д-р Станимир Сираков взе вчера награда за

...
Младият български лекар д-р Станимир Сираков взе вчера награда за
Коментари Харесай

Български лекар награден за уникална операция

Младият български доктор доктор Станимир Сираков взе през вчерашния ден премия за достиженията си. 32-годишният доктор се прочу с няколко неповторими за България интервенции. При едната от тях той извърши мозъчна интервенция на 10-годишно дете през артерия на крайници му.

За това получи самопризнание на състоялите се през вчерашния ден Национални награди за медицина в България или така наречен „ медицински „ Оскари”.

Пред „ Здравей, България” по NOVA доктор Сираков, който работи в Университетската болница „ Свети Иван Рилски”, разяснява, че премията не е единствено за него, а за целия екип на здравното заведение.

Малкото момиче е било подложено на неповторимата за България интервенция откакто в мозъка ѝ е открита комплицирана патологична малформация. Имало обвързвания (шънтове) сред артериите и вените, които водели до загиването на мозъчната тъкан. Първоначално се възнамерявало интервенцията по отстраняването им да бъде направена в чужбина, само че се наложило българските лекари да реагират по неотложност.

„ Усмивката на Станимира беше най-голямата премия. Най-хубавото възприятие е да се прибереш у дома и да знаеш, че си приключил работата си и на другия ден ще видиш един здрав пациент, на който си съумял да помогнеш”, съобщи доктор Сираков.

По думите му, самият той в никакъв случай не е считал да продължава своя професионален път в чужбина. Винаги е желал да употребява наученото, с цел да оказва помощ на хората в България. Осъществяването на съвременно лекуване обаче е по-трудно тук, защото младите лекари би трябвало да се борят с администрацията и за финансиране от Здравната каса.

„ Най-важното е да успеем да се потвърдим в България, с цел да може българският пациент да има достъп до тези съвременни интервенции, способи и интервенции и да не е нужно да върви и в чужбина и да заплаща в пъти повече за тях там”, добави доктор Сираков.

Станимира, която е на 10 години, имаше опцията да се види със своя избавител. Момиченцето страда от хидроцефалия. Животът ѝ се прекатурва преди към две години след пристъп в класната стая. Тогава стартира и тежката битка на фамилията. Майката на момиченцето изрази голяма признателност към доктор Сираков, а дребната Станимира му изпрати целувка.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР