Младите учители до 35 годишна възраст в България са само

...
Младите учители до 35 годишна възраст в България са само
Коментари Харесай

54 години е средната възраст на учителите у нас, до 35 години са 15%

Младите учители до 35 годишна възраст в България са единствено 15,2 на 100, а над 70% от тях не устоят в просветителната система още през първата година, сигнализират от Синдикат " Образование " към КТ " Подкрепа ". 

Рекордно висока – 54 години, е междинната възраст на българските педагози. Тя ес 10 години над междинната възраст на сътрудниците им в Европа. У нас едвам 6.5% от учителите са до 29 г, като тези данни са устойчиви за последните 5 години, осведомят от профсъюз " Образование ".

Какви са аргументите изясни Юлиян Петров, ръководител на синдиката, по БНР:  

" Статутът на учителите и заплащането, голямата бумащина в системата, доверието и поддръжката към младите учители - дефицитът от попечителство, неналичието на партниране от страна на родители -  това са първите неща, които доста съществено отблъскват младите учители ".   

Недостигът на млади учители в София и някои огромни градове е неоспорим, а в по-малките обитаеми места заради бруталната безработица този дефицит е по-малко осезателен, пишат от синдиката до медиите. Възможните решения на казуса: 

" Повишаване на финансовия и публичния рейтинг и статута на младите учители, възстановяване на публичното доверие и усъвършенстване на институционалната поддръжка за младите в просветителната система, нулева приемливост към родители, които не партнират на просветителните институции ", уточни Юлиян Петров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР