Младите, неопитни родители губят средно 44 денонощия сън през първата

...
Младите, неопитни родители губят средно 44 денонощия сън през първата
Коментари Харесай

Правят ли ни технологиите по-добри родители?


Младите, неопитни родители губят приблизително 44 денонощия сън през първата година от живота на бебето
(снимка: CC0 Public Domain)

Когато младият предстоящ родител в днешно време потърси в интернет информация на тематика бебе, върху него се изсипва проливен дъжд от реклами на бебешки джаджи: бебефони, камери за бебета, датчици за бебешки сън, та дори и „ смарт ” -кошарки. Но дали тези технологии ни вършат по-добри родители? Може би по-скоро ставаме неспокойни и нервни – и неспособни да възприемаме околния свят реалистично.

Интересна е историята на основаването на системата за бебешки мониторинг Nanit. „ Приспиването на детето е един от първите проблеми, с които се сблъсквате като нов родител. Nanit ви оказва помощ да формализирате тактиката си ”, споделя Асаф Глейзър, създател и някогашен основен изпълнителен шеф на Nanit, представен от.

Глейзър – плешив, безпрепятствено избръснат мъж – е някогашен чиновник на израелските отбранителни сили. Завършил е докторантурата си в Technion, Хайфа, специализирайки машинно образование и компютърно зрение, а по-късно е работил върху решения за системи за противоракетна защита.

Откъде-накъде подобен човек ще проектира бебешки джаджи?! Когато станал родител, Глейзър трябвало да работи до късно през нощта, грижейки се и за сина си Уди. Така мъжът почнал да се чуди за нещо, за което единствено някогашен водач на израелските военновъздушни сили би могъл да се чуди: мога ли да приложа машинно образование при гледането на бебе?

Е, позитивният отговор на този въпрос носи клиенти. Младите, неопитни родители губят приблизително 44 денонощия сън през първата година от живота на бебето. Бизнес-нишата, надушена от Глейзър, е голяма.

Бебефоните към този момент са отживялост. Сега се оферират камери за нощно гледане и слушане на детето, „ умни чаршафи ”, които наблюдават растежа на детето, пижами за вписване на придвижванията на бебето по време на съм, смарт-чорапчета за премерване на базовите витални индикатори като пулс и температура и така нататък Има дори и смарт-креватчета, които могат да люлеят детето според от данните за придвижванията и съня на дребното дребосъче. Някои от тях се залюляват толкоз „ старателно ”, че наподобява като че ли се готвят да изстрелват бебето като ракета от космодрума Байконур.
още по тематиката
Но какво мислят за това опитните родители? Запитана, една майка на 5 деца, поискала анонимност, реагира първо със сумтене. „ Нима ми би трябвало някой или нещо да ми споделя по какъв начин спи детето ми, сякаш аз не знам ”, споделя тя. Когато детето не е спало умерено, родителят доста добре знае това.

„ Те са доста хитри по отношение на метода, по който се популяризират ”, споделя по отношение на софтуерните устройства за бебешки сън доктор Рейчъл Мун от Университета на Вирджиния, където тя е началник на катедрата по обща педиатрия. Реално системите за бебешки мониторинг не предотвратяват проблемите с бебетата, които могат да зародят по време на сън, акцентира Мун.

Може би до известна степен джаджите за мониторинг биха работили успокояващо за родители, чиито бебета са имали здравословни проблеми и особености при и след появяването си на бял свят – да вземем за пример прибързано родени. Такива бебета остават под наблюдаване по-продължително време в лечебните заведения. Различните устройства за мониторинг на бебешките индикатори могат да успокоят паниките на родителите, озовали се вкъщи с дете, което до неотдавна е било следено 24 часа в денонощието от цялостен екип експерти.

Ала за по-голямата част от бебетата това равнище на следене е извънредно излишно, твърди доктор Мун. Джаджите по-скоро реализират противоположния резултат: вършат родителите нервни и неспокойни, склонни да се взират повече в статистики и графики, в сравнение с да обръщат внимание на самото дете.

Информационната бомбардировка, която „ умните ” уреди ползват върху родителските сетива и разсъдък, подвежда с чувството, че прави обстановката по-понятна, по-разбираема. Това обаче реализира противоположен резултат: „ филтърът на вниманието ” ни се задръства и всъщност стопира да работи.

В последна сметка опитът на многодетните родители демонстрира, че няма джаджа на света, която да знае по-добре от майчиното око по какъв начин се усеща рожбата, дали е добре или нещо я тормози, по какъв начин спи и дали всичко е наред със здравето ѝ.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР