Младите лекари в Южна Корея имат срок от четири дни,

...
Младите лекари в Южна Корея имат срок от четири дни,
Коментари Харесай

Южна Корея: Протестиращите лекари имат 4 дни да се върнат на работа, следват наказания

Младите лекари в Южна Корея имат период от четири дни, с цел да прекратят митинга си и да се върнат на работните си места, в противоположен случай лицензите им за упражняване на здравна специалност ще бъдат спрени и ще бъдат изправени пред наказателно гонене, разгласи държавното управление в Сеул, представено от Асошиейтед прес.

Близо 9000 лекари, измежду които стажанти и специализанти, , за да стачкуват против проекта на държавното управление да усили приема във висшите медицински учебни заведения с към 65%. Тяхното неявяване съществено навреди на активността на лечебните заведения, анулирани бяха огромен брой планови интервенции и други лечебни процедури.

Според държавното управление повече лекари са нужни на страната, за може тя да се оправи с медицинските проблеми на бързо застаряващото население на Южна Корея. Сегашното съответствие сред лекари и пациенти в страната е измежду най-ниските в развития свят.

Стачкуващите споделят, че университетите не могат да се оправят с толкоз доста нови студенти и настояват, че проектът няма да позволи хроничния дефицит на лекари в някои основни, само че нископлатени области като педиатрията и незабавната медицина.

Заместник-министърът на опазването на здравето Парк Мин Су на ефирен брифинг разгласи, че държавното управление няма да прибегне до дисциплинарни дейности против стачкуващите лекари, в случай че те се върнат на работа до четвъртък. „ Искаме те да се върнат на работа до края на този месец, 29 февруари. Ако се върнат в лечебните заведения, които са напуснали до тогава, няма да ги държим виновни за каквито и да било вреди, породени от тяхното занемаряване, сподели Парк. „ Не е късно. Моля, върнете се неотложно при пациентите “, прикани той.

В същото време Парк съобщи, че тези, които не спазят крайния период, ще бъдат осъдени с най-малко три месеца прекъсване на медицинските им лицензи и ще бъдат изправени пред спомагателни правни стъпки като следствия и възможни обвинявания.

Съгласно законодателството на Южна Корея държавното управление може да издава заповеди за връщане на работа на лекари и различен медицински личен състав, в случай че откри съществени опасности за публичното здраве. Отказът да се съобразят с такава заповед може да докара до прекъсване на техните лицензи и до три години затвор или санкция от 30 милиона вона (22 480 долара). Осъдените на отнемане от независимост ще бъдат лишени от медицински лицензи.

Адвокати по здравно право разясняват, че е доста малко евентуално държавното управление да спре лицензите на всички стачкуващи лекари, защото това би предизвикало „ голям медицински вакуум “. Други наблюдаващи предвиждат, че управляващите евентуално ще санкционират водачите на стачката.

В Южна Корея има към 13 000 стажанти и млади лекари, множеството от които работят и се образоват в 100 лечебни заведения. Те нормално оказват помощ на старшите лекари по време на интервенции и се занимават с приетите в болница пациенти. Те съставляват към 30% до 40% от общия брой лекари в някои огромни лечебни заведения.

Корейската здравна асоциация, която съставлява към 140 000 лекари, съобщи, че поддържа стачкуващите лекари, само че не е решила дали да се причисли към напускането на стажант-лекарите. Старши лекари през последните дни организираха поредност от манифестации, на които се оповестиха против проекта на държавното управление.

По-рано този месец държавното управление разгласи, че университетите ще одобряват още 2000 студенти по медицина от идната година по отношение на сегашните 3058. Правителството споделя, че има за цел да добави до 10 000 лекари до 2035 година

Стачкуващите обявиха, че се тормозят от засилена конкуренция, само че и от прекалено търсене на медицински услуги, в случай че има повече лекари, което ще натовари публичните медицински разноски.

Публично изследване сподели, че към 80% от южнокорейците поддържат проекта. Критиците подозират, че лекарите, една от най-добре платените специалности в Южна Корея, се опълчват на проекта за набиране на личен състав, тъй като се тормозят, че ще се сблъскат с по-голяма конкуренция и по-ниски приходи.

Парк сподели, че медицинските услуги в страната за незабавни и сериозни пациенти остават постоянни, като публичните медицински заведения удължават работното си време, а военните лечебни заведения отварят незабавни отделения за елементарни пациенти.

Но локалните медии към този момент оповестяват за съществени произшествия с пациенти, зародили по време на митингите.

80-годишна жена, претърпяла сърдечен арест, е била оповестена за мъртва предишния петък, откакто седем лечебни заведения са отказали да я одобряват, оправдавайки се с липса на медицински личен състав или други аргументи, свързани с нарушавания темп на работа.

55-годишен пациент с рак на ларинкса сподели, че постоянно е посещавал болница в Сеул за лекуване в продължение на четири години. Миналата седмица той е трябвало да напусне болничното заведение, без да получи постоянната си инжекция, поради митингите. Той упреква както държавното управление, по този начин и лекарите, че държат живота на пациентите като заложници. „ Пациенти като мен в последна сметка страдат и умират, а не те “, споделя пострадалият.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР