Младите издънки от дива къпина – вкусни и лековити Можете

...
Младите издънки от дива къпина – вкусни и лековити Можете
Коментари Харесай

Младите издънки от дива къпина – вкусни и лековити

Младите издънки от дива къпина – вкусни и лековити

Можете да употребявате младите издънки в разнообразни супи, сладкиши, пайове или чайове.

Къпината е доста лековита билка, младите издънки и плодове са вкусна и здравословна храна, листата се събират за чай, а плодовете са цялостни с витамини, минерали и антиоксиданти.

Ако не знаете, къпините също могат да оказват помощ за прекъсване на тютюнопушенето. Наберете млади фиданки, съвсем пъпки и ги дъвчете.

Пригответе си чай по следния метод: залейте една чаена лъжичка с една чаша вряла вода и оставете за 5-15 минути и прецедете. Подслажда се по избор.

Чаят от листа от къпина е доста ефикасен за лекуване на диария, стопира кървенето при дами в менопауза, разнообразни кръвоизливи в стомаха, червата и при хемороиди.

Той има мощен противовъзпалителен резултат, тъй че този чай може да дезинфектира устната празнина, гърлото, да лекува разнообразни рани в устата, ангина, възпалени сливици, гингивит, фарингит, пародонтоза и нараснала телесна температура.

Може да употребявате чая за подготвяне на компреси за разнообразни кожни болести, лишеи, язви, обриви, акне, рани и други сходни.

Използва се при стомашни проблеми, метеоризъм, раздразнена лигавица, язва.

Листата на къпината са добър дезинфектант за кожата, устната празнина и гърлото. При инфектиране на венците и скорбут е належащо да се дъвчат листа от къпини, а при болки в гърлото и сливиците да се вършат гаргари с чай, в който сте добавили 5 до 10 капки прополис.

Младите фиданки и листа от къпина, дружно с младата коприва, черен бъз, иглика и горски ягоди съставляват фамозния пролетен чай за разчистване на кръвта.

За изхвърляне на секрета и слузта от бронхите, използвайте листа от къпина за чай с мед и прополис.

Листата работят като диуретик, ускоряват уринирането и лекуват запек. В националната медицина при проблеми с бременността обичайно се предлага да се пие чай от малинови листа, с цел да се предотврати нежелателен аборт, а при липса на малинови листа може да се употребяват листа от къпини.

Чай: 2 чаени лъжици сушени листа от къпини се заливат с чаша вряла вода и след 15 минути се прецежда. Подсладете с мед, прибавете лимон, а за гаргара без мед и лимон.

За лекуване на болести на стомаха и червата, бяло течение и диария: смесете равни елементи сушени листа от къпина и култивиран чай. Две огромни лъжици от тази примес залейте с 1 литър вряла вода и след 3 минути прецедете. Пийте по един литър дневно.

Компреси: нарежете пресни листа, с цел да пуснат сок и ги поставете върху раната или кожните обриви. Пийте 3-4 чаши чай от листа от къпини. По този метод ще пречистите кръвта и ще излекувате всички кожни болести. Терапията продължава няколко дни или седмици.

Препоръка: бременните дами да пият един месец преди раждане чай от листа от къпини, с цел да имат безболезнено и елементарно раждане.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР