Младите хора не искат да се занимават с пчеларство, защото

...
Младите хора не искат да се занимават с пчеларство, защото
Коментари Харесай

Защо младите не искат да се занимават с пчеларство?

Младите хора не желаят да се занимават с пчеларство, тъй като им излиза прекомерно скъпо. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пирин Венета Ифандиева, координатор на Югозападна България по пчеларство и член на Управителния съвет на асоциацията „ Обединени пчелари. Тя означи, че с цел да получат дотация по програмата „ De minimis “, то пчеларите са длъжни да заплащат здравни осигуровки.
" Аз да вземем за пример съм пенсионер, само че би трябвало да си заплащам осигуровки, както и младежите, които работят в разнообразни предприятия. Това е проблем, за който сигнализираме от години освен на локално, само че и на национално равнище. Правихме митинги и какво ли още не, само че решение по проблема няма. Лошото е, че с всяка година броят на младите, които се занимават с пчеларство понижава, като тези, които въпреки всичко отглеждат пчели имат единствено по 2 -3 кошера ", акцентира Ифандиева. Тя означи, че има и други наложителни стъпки, които би трябвало да се следват в случай че някой желае да се занимава с пчеларство, само че и да получава дотации за това.
" Първото и най-важно нещо е пчелните фамилии да бъдат регистрирани в общината. Това става посредством написването на свободен текст до кмета на града или съответното обитаемо място. След това на него му се издава номер, с който би трябвало да отиде в съответната ветеринарна работа по община. Там се заплаща декларация, която служи като осигуровка и в случай че вероятно пчелите се заразят с някоя тежка болест като американски гнилец се заплаща 100 %. Освен това мястото, където се отглежда пчелинът би трябвало да е благосъстоятелност на съответния пчелар или да е взето под аренда ", сподели още Ифандиева. Тя добави, че е належащо също от ветеринарния доктор да се извади документ, който да дефинира мястото със статут на животновъден обект.
" Пчеларят би трябвало да има и персонален ветеринарен доктор, който да прави и да подписва прегледите на пчелните фамилии – при започване на пролетта и есенно време. Това са най-важните неща за присъединяване в националната стратегия за подкрепяне на пчеларството. По нея могат да аплайват всички, които имат 10 и повече кошера. Пчеларите могат да аплайват и по програмата за екологично развъждане на артикули, само че условието е да имат минимум 70 кошера ", уточни Ифандиева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР