Младите хора на България и РСМ дават пример на политиците,

...
Младите хора на България и РСМ дават пример на политиците,
Коментари Харесай

Румен Радев: Младите хора на България и РСМ дават пример на политиците

Младите хора на България и РСМ дават образец на политиците, че могат да поддържат връзка свободно без предубеждения, заедно да творят и да градят общо бъдеще в Обединена Европа. Това съобщи президентът Румен Радев който през днешния ден се срещна на " Дондуков “ 2 с деца художници от България и Република Северна Македония, които са в София във връзка обществената акция на Фондация Българска памет " От двете страни на границата “. Това оповестиха от Прессекретарията на президента.

Инициативата има за цел да насочи публичното внимание към нуждата от фокусирана политика за развиването на добросъседство и другарски връзки сред двете страни. Младите създатели от РСМ са част от Детско художествено студио " Св. Св. Кирил и Методий “, гр. Битоля, а тези от България – от района на Западните Родопи. По-рано денем младите художници от двете страни нарисуваха огромна картина пред постройката на Народен спектакъл " Иван Вазов “ в София, символизираща устрема към единение сред България и Република Северна Македония.

" България протяга ръка за откровено другарство с нашите братя и сестри от РСМ “, акцентира президентът пред младежите и изрази убеденост, че тази ръка ще бъде призната по един почтен метод, тъй че да отпаднат трудностите пред свободното другарство на хората от двете страни на границата. Президентът поздрави младежите за самодейността и изрази вяра, че образецът, който дават, ще бъде общопризнат и от политиците. Пред младите художници президентът прочете фрагмент от " Малкият принц “ на Антоан дьо Сент-Екзюпери, който приключва с думите, че " възрастните не схващат в никакъв случай сами, а за децата е уморително всякога още веднъж и още веднъж да им изясняват “. Държавният глава благодари на децата от двете страни, че с работата си дружно демонстрират на възрастните какво и по какъв начин би трябвало да се прави.

В диалога си с младежите президентът открои потребността от от ден на ден взаимни начинания сред България и РСМ, защото двете страни са най-близки на Балканския полуостров и с изключение на обща граница имат и хилядолетна обща история и просвета. " България е най-заинтересованата страна РСМ час по-скоро да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз, само че желаеме всички хора в РСМ да имат равни права, без значение дали се усещат македонци, българи, албанци “, уточни Румен Радев и изрази вяра, че това скоро ще стартира да се случва посредством смяна в конституцията на югозападната ни съседка. Той означи и значимостта на това учебниците да способстват за съгласие, почитание и същински европейски връзки сред хората от двете страни, тъй че да няма език на омразата, а предразсъдъците да бъдат изкоренени.

Запитан от младежите за възприятието да лети свободно без граници пред себе си президентът отговори, че би желал и хората в България и РСМ да могат да се почувстват като водачи на аероплан, пред който няма бариери, да имат свободата да минават свободно границата сред двете страни и да поддържат връзка, по този начин както е и в Обединена Европа. Държавният глава акцентира, че най-важното е да нямаме бариери и граници в душите си. " Много ще се веселя да усещаме свободата на полета в нашите връзки “, уточни още пред младежите от България и РСМ президентът Румен Радев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР