Младите хора искат да започнат работа поне с 1200 лева.

...
Младите хора искат да започнат работа поне с 1200 лева.
Коментари Харесай

Директор на Бюро по труда: Младите искат начална заплата поне 1200 лева

Младите хора желаят да стартират работа най-малко с 1200 лв.. При това това чакат това да е чистата сума, не брутната, сподели шефът на Бюрото по труда във Варна Филчо Филев при откриването на Младежка трудова борса, проведена от локалната конструкция на Агенцията по заетостта. По думите му тези стремежи съществено се разминават с предложенията на работодателите. Филев разясни, че се усилва броят на младежите, които нито работят, нито учат, само че и не търсят интензивно работа. За издръжката си те разчитат на родителите си, огромна част от които работят в чужбина.
Според Филев трудовите тържища са опция за среща на работодатели и търсещи работа, както и компаниите да показват опциите, които оферират освен като свободни позиции, а и като стажове и практики. От друга страна тържищата са от  изгода и за младежите, които ще видят по какъв начин стоят нещата в практиката и е допустимо интензивността в търсенето на работа измежду възрастовата група до 29 година да се усили, счита Филев.
Проверка на ДУМА сподели, че към 30 септември в Бюрата по труда в страната са регистрирани 16 127 безработни до 29 година От тях 2434 са с работническа специалност, 3961 са експерти, а 9732 са без компетентност. Най-много са младите безработни със приблизително обучение - 7533, а минимум - с висше (2555). Данните на АЗ към 30 септември демонстрират, че във Варненско са регистрирани 758 млади без работа, само че най-вече безработни до 29 година са регистрирани в област Пловдив - 1608.
Повече от 240 украински бежанци са почнали работа в района с посредничеството на Бюрото по труда във Варна. В регистъра на безработните в крайморския град има вписани техни сънародници, множеството от които висококвалифицирани - адвокати, лекари, учители, счетоводители, които обаче не могат да стартират работа по специалността си, а ние можем да им предложим работа главно в региона на туризма, хранително-вкусовата и шивашката индустрия, изясни Филев. Според него това е и повода от ден на ден украинци да легализират дипломите си у нас, с цел да могат да намерят по-добре платена работа.
Най-много са свободните места в района в областта на търговията, образованието, преработващата индустрия, хотелиерството и ресторантьорството. В края на септември нивото на безработица ввъв Варненско е 2,6%, което е с 0,3% по-малко от м.г. Във Варна безработицата в края на септември е 1,8%. >  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР