Младите хора днес не пият толкова алкохол, колкото техните предшественици

...
Младите хора днес не пият толкова алкохол, колкото техните предшественици
Коментари Харесай

Младите хора пият по-малко алкохол, но знаем ли защо?

Младите хора през днешния ден не пият толкоз алкохол, колкото техните прародители милениали, Gen X и бумърите. Въпросът е за какво? Нова публицистична публикация на учени от Австралия и Швеция споделя, че има доста евентуални фактори, само че все още просто няма задоволително проучвания, с цел да се знае сигурно.

Някога милениалите бяха упреквани за упадъка на всичко - от универсалните магазини, през кабелната телевизия, до стафидите и всевъзможни други неща. Но почтено казано, в този момент сме по-големи, изтощени сме и – в случай че се има вяра на проучванията – е време да се обърне внимание на някой различен.

Gen Z, първото потомство, израснало заобиколено от интернет просвета и обществени медии, навърши зрелост и защото тези млади възрастни започнаха да заемат местата си в света, учените видяха някои любопитни трендове – едно е много значително, те употребяват по-малко алкохол от предците си. Представяйки специфичен брой на списанието Drug and Alcohol Review, група откриватели изложиха това, което ни е известно – и най-важното, това, което не знаем – за това какво ги отблъсква от пиенето.

Young People Are Drinking Less Alcohol – But Do We Know Why?
— IFLScience (@IFLScience)
Поколението Z е разказано като „ трезво, любопитното потомство “, само че това не значи, че всички те са елементарни. Проучване на Mintel през 2023 година откри, че поколението Z счита алкохола по-скоро за „ нещо, което употребяват понякога “, в сравнение с за „ нормален, релаксиращ, ободрителен табиет “, което е постоянно разбиране измежду по-старите генерации.

В новата публицистична публикация Майкъл Ливингстън от Националния институт за проучване на медикаментите към университета Къртин и сътрудниците му показват едно изследване, което откри, че този спад в потреблението на алкохол не е разпределен отмерено сред поколението: „ намаляването на потреблението на алкохол се дължи повече на момчета, в сравнение с девойки, което води до свиване (или даже преобръщане) на разликата сред половете в пиенето.

Но до момента в който полът може да е способствуващ фактор, личността явно не е, както откри друго изследване, като спадът в потреблението на алкохол се следи във всички съществени групи личностни черти.

Що се отнася до аргументите за това, бяха препоръчани редица благоприятни условия. Една наклонност допуска, че младежите може да минават от алкохол и други субстанции към канабис. Тъй като от ден на ден места несигурно се движат към заверка, потреблението на канабис може да стане по-социално допустима. Всъщност данните сочат, че използването му измежду младежите не понижава.

Данните на Mintel също по този начин хвърлиха светлина върху обстоятелството, че най-младите консуматори може да са по-загрижени за прочувствените въздействия на пиенето, като страховитото „ терзание “ или неналичието на хранително наличие и вместо това да избират по-малко калоричните други възможности на безалкохолните питиета.

Но макар че производителите на питиета може да са ужасени от данните, те повдигат въпроса: в случай че поколението Z заобикаля алкохола, съумяват ли да избегнат и някои от отрицателните му последствия за здравето?

Research shows young people are increasingly rejecting alcohol, especially when compared to older generations.

Maree Patsouras + colleagues () discuss why alcohol retains a chokehold on our screens.
— The Conversation - Australia + New Zealand (@ConversationEDU)
Данните за това са спорни. Едно от изследванията, упоменати в публицистичната публикация, употребява данни от Швеция и откри понижаване на алкохолните разстройства, алкохолни отравяния и други остри вреди в сходство с намаляването на потреблението. Това обаче е в контрастност с някои предходни проучвания, които откриват противоположното, като да вземем за пример изследване от 2020 година, което заключава, че повече младежи (както милениалите, по този начин и потомство Z) в Съединени американски щати са били приети в болница с чернодробно заболяване, обвързвано с алкохола.

„ Документите в този брой показват значими настоящи направления на проучване – нужна е повече работа, с цел да се разбере по какъв начин трендовете във вредите отразяват тези в използването на алкохол, с цел да се реши по-добре по какъв начин използването на противозаконни опиати се вписва в общата история за намаляването на алкохола измежду младежите и, изключително, за пълноценното осъзнаване на позитивните и негативните страни на намаляването на използването на алкохол измежду младите “, заключават откривателите.

„ Тъй като измененията в пиенето измежду младежите са толкоз дълбоки, по-старите теории, постоянно употребявани за схващане на използването на субстанции от младежите, евентуално са остарели “, прибавят те, заявявайки, че ще е нужен по-цялостен взор върху този въпрос, в случай че желаеме да помогнем на новите генерации да се ориентират по-добре в изменящите се връзки с алкохола.

Редакционната публикация е оповестена в.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР