Млади учени със сериозен шанс да спечелят медал на олимпиадата

...
Млади учени със сериозен шанс да спечелят медал на олимпиадата
Коментари Харесай

Българки откриха метод за по-чиста вода

Млади учени със сериозен късмет да завоюват орден на олимпиадата по синтетична биология в Париж. Те са създали ензим, с който може да се прочистват водите от замърсяване с антибиотици, проблем, който се оказва всеобщ. Днес тимът показа плана си на Софийския фестивал на науката в София Тех Парк.

Бактериите са се разраснали бързо и на всички места, което в тази ситуация е чакания резултат. Методът им доказано работи и са безусловно подготвени за огромния край в Париж.

Миналата година се върнаха от там със сребърен орден за създаването им по какъв начин да мерят антибиотичното замърсяване във водите. Тема наложена от Ковид, повишената приложимост на антибиотици в преден конфликт с антибиотичната устойчивост.

" Антибиотичната устойчивост е камшик за нашето население, а ние нямаме ясни данни какъв брой тъкмо и доколко тя ни заплашва. Колко е публикувана ", съобщи Теодора Гармизова, капитан на тима iGEM България.

Антибиотиците са много постоянни съединения и попаднали в почвата или водата, мъчно се прочистват.

" Най-големият замърсител са фермите за животни и въобще селското стопанство едни от най-големите замърсители само че също по този начин и лечебните заведения са много постоянен замърсител ", добави доктор Александра Калъчева, стажант доктор.

" Имайки я във водите, значи има и доста по-близко до нас - да вземем за пример в лечебните заведения и във фермите, в нас самите като хора ", добави Теодора Гармизова, капитан на тима iGEM България.

След като намерили благонадежден способ за премерване на замърсяването, младите учени решили да създадат идната стъпка.

" Следващата стъпка е да разработим ензим, който да очиства водите от въпросния антибиотик ", разяснява Александра Калъчева.

" Тази година планът ни е обвързван със истински артикул, точно с ензимен препарат, който да чисти антибиотиците от самите води ", показа Теодора Гармизова, капитан на тима iGEM България.

И по този начин решили да изолират един ензим, който разгражда най-често употребяваните в медицината антибиотици.

" Ензимът е естествен, т.е. кардинално се среща в природата ", съобщи доктор Александра Калъчева, стажант доктор.

" Тази година се надяваме извънредно доста на злато имаме четири години четири медала, два бронзови, два сребърни и сме извънредно горди ", сподели още Теодора Гармизова, капитан на тима iGEM България.

Две седмици до влиятелната съревнование тимът към този момент е победил. Защото те в действителност имат ефикасен и на ниска цена способ за филтриране на водите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР