Млади майки от ромски произход, прекъснали образованието си, се оплакват

...
Млади майки от ромски произход, прекъснали образованието си, се оплакват
Коментари Харесай

Европейски проект е с мисия да върне млади майки в училище

Млади майки от ромски генезис, прекъснали образованието си, се оплакват най-много от отношението на мъжете. Жените са обезпокоени и уплашени, тъй като от тях се чака да са непрестанно вкъщи и единствено да домакинстват. Това описа обществен служащ от Русе - участник в плана " BYMBE ", който има задача да върне млади майки в учебно заведение.

Проектът е финансиран от Европейския съюз по програмата " Еразъм ". " BYMBE " (Bring Young Mothers back to education) се извършва в България, Ирландия, Испания, Италия, Литва и Германия. Основната му цел е да усъвършенства общественото включване на майките от 15 до 25-годишна възраст посредством разнообразни способи на образование. Българският участник в акцията е организацията " БИМЕК ", чиито представители намират обществени служащи, които да водят образования в Пловдив, Русе и Видин. От 2017 година до момента в образованията са се присъединили 20 майки от ромски генезис.

Днес в София част от доброволците описаха за своите усещания от срещите си. В Пловдив са се присъединили най-вече девойки - 15. Социалните служащи от града разясниха, че са се сблъскали със усложнения и са получили поддръжка само от локалната евангелска черква, която е осигурила място и техника за образованието. Това мнение споделиха и доброволците от Видин, като там броят на присъединилите се дами е 2.

Обученията се организират по специфична методика, избрана от три наръчника. Първият оказва помощ на майките да намерят просветителните и професионалните си ползи, вторият им демонстрира по какъв начин да трансформират своето държание, с цел да си взаимодействат с близките, а третият им оказва помощ да преодолеят подозренията в продължаването на образованието. Доброволците се сплотяват към изказванието, че младите майки изпитват най-голяма компликация при използването на техниките от първия справочник.

 В учебните заведения има дефицит тук-там за независима форма на образование
© Facebook

В учебните заведения има дефицит тук-там за независима форма на образование

Тъй като присъединилите се майки изпитват съществено усложнение в определянето на своите полезности и ползи, доброволците са употребявали символни способи, с цел да ги улеснят. Чрез разнообразни занимания с предмети те са показали какви упования имат от работата, фамилията и образованието. След това са определили до каква степен са сигурни в посоченото за всеки от трите аспекта. Според обществените служащи базисното изясняване на съответната обстановка при всяка от майките е бил най-сложният развой, тъй като те не могат да я опишат с думи.

Бяха разисквани и пречките в просветителната система. Една от тях е неналичието на задоволително места за независима форма на образование в българските учебни заведения.

Проектът има за цел методите му да се ползват и в други целеви групи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР