Млади, жители на големите и малките градове, с поне средно

...
Млади, жители на големите и малките градове, с поне средно
Коментари Харесай

Избирателите на "Възраждане": половината - лоялни, половината - новопривлечени

Млади, поданици на огромните и дребните градове, с най-малко приблизително обучение и не напълно лоялни - по този начин наподобява профилът на гласоподавателите на " Възраждане " - нова и най-малката съгласно неокончателните данни група в бъдещото 47-мо Народно заседание.

По данни на " Галъп интернешънъл " 65% от гласувалите за " Възраждане " са на възраст сред 31 и 60 година а всеки пети е под 30 година Те се разпределят почти поравно по степен на обучение - 46% са висшисти, а 48% - среднисти. Половината (48%) са поданици на регионален град, една пета живеят в столицата, а 22% - в различен град. 11% са последователите на " Възраждане " от селата.

91% от гласувалите за партията на Костадин Костадинов се дефинират като представители на българския етнос. Едновременно с това за определяна като извънредно националистическа групировка са дали гласа си и представители на турския (5%) и ромския (4%) етнос.

Три четвърти от гласоподавателите на " Възраждане " са работещи хора, 18% са незаети и 7% пенсионери.

От данните за президентския избор обаче се вижда, че не всички, дали гласа си за партията, са били лоялни към нейния водач. Една трета са дали своят вот за претендент - президент, друг от Костадин Костадинов, като най-голяма е поддръжка е оказана на настоящи държавен глава - 21%.

На предходните избори едвам половината от сегашните гласоподаватели на групировката са дали своят вот още веднъж за нея. Останалите са разпилени сред " ИТН " - 16%, негласували - 8%, Българска социалистическа партия - 6, ГЕРБ - 5, не поддържам никого (4%) и други.

Коментарът на социолозите е, че партията е показана в най-различни социално-демографски групи, само че сякаш проличава, че една от най-съществените елементи от вота при " Възраждане " е от по-млади хора, т.е. типично за протестно насочени, по-радикални обединения. Половината от вота за партията е формиран от хора, които и през лятото са дали своят вот за " Възраждане ". Останалата половина идва отвред, което е особено за нови обединения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР