Млади доброволци от клуба Направено в Габрово“ към габровския Младежки

...
Млади доброволци от клуба Направено в Габрово“ към габровския Младежки
Коментари Харесай

63 740 растения са отгледани в оранжериите на ОП „Благоустрояване“ от началото на годината

Млади доброволци от клуба „ Направено в Габрово “ към габровския Младежки център посетиха оранжериите на Оперативна програма „ Благоустрояване “. Те имаха опцията да се срещнат с другите типове цветя – сезонни и многогодишни, които се създават от отдел „ Озеленяване “ за зацветяването на Габрово през летния сезон.

Служителите в отдела демонстрираха на доброволците създадените и подготвени за засаждане в цветните фигури в града растения, които ще заменят пролетните цветя. Те обясниха процеса по подготовка на разсада и неговото развъждане. Младежите се срещнаха и с другите разновидности за размножаване на растенията – посредством резници, посредством делене на грудката и посредством семена.

Доброволците показаха предпочитание освен да се срещнат теоретично с процесите и наименованията на цветята, само че и да вземат участие в разсаждането на растенията и тяхното плевене. В рамките на няколко часа младите габровци приготвиха към 1000 броя разсад от растението тагетис, което се употребява при лятното зацветяване в Габрово.

Всеки от тях си потегли с подарък комплект салвия, агератум и ирезине, отгледани в оранжериите на Оперативна програма „ Благоустрояване “. Младежите изявиха предпочитание да се включат и в зацветяването на топките на ул. „ Брянска ” към края на май.

Основната цел на оранжериите към Оперативна програма „ Благоустрояване ” е да обезпечи развъждането на разсади от сезонна и многогодишна цветна и храстовидна растителност, нужни за благоустрояване на градската среда и поддържането на зелените площи в общината. За сегашния зацветителен сезон досега са създадени 63 740 броя цветя и декоративна растителност. Цветопроизводството за този сезон стартира още в края на предходната година и продължава и сега. От началото на годината доникъде на май са създадени към 62 000 цветя. От тях 57 500 са сезонни, а останалите - многогодишни. Служителите на отдел „ Озеленяване “ към този момент започнаха подмяната на пролетните цветя в цветните фигури и кашпи в града с летни.

Сред сезонните цветя, които се отглеждат в оранжериите на Оперативна програма „ Благоустроване “ доминира производството на тагетис (до момента са отгледани 12 хиляди броя и производството продължава), салвия-пламъче (над 23 хиляди броя), целозия (над 8 хиляди броя), колеус-копривка (близо 8500 бр.), агератум (4400 бр.) и други.

Освен за зацветяването на града, част от многодишните и сезонни цветя, шубраци и друга декоративна растителост се раздават на детски градини, учебни заведения, обществени заведения и културни институции в акцията „ Зелено Габрово ”, която се организира за седма поредна година. Не дребна част се дават и на жители за облагородяване на междублоковите пространства. От началото на годината досега в акцията са раздадени над 2000 растения.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР