Млади архитекти ще превърнат Водната кула в Димитровград в атракция.

...
Млади архитекти ще превърнат Водната кула в Димитровград в атракция.
Коментари Харесай

Архитекти превръщат Водната кула в Димитровград в атракция

Млади архитекти ще трансфорат Водната кула в Димитровград в атракция. Общината е първата, която по силата на подписания меморандум сред НСОРБ и Университета по архитектура, строителство и геодезия, притегля млади архитекти и инженери да работят по планове за изцяло видоизменение на градската среда.

Кметът на Димитровград и заместник-председател на УС на НСОРБ Иво Димов и основният проектант Елисавета Георгиева разискаха с проф. доктор инж. Славейко Господинов - заместник-ректор на УАСГ провеждането на пленер за студенти по архитектура и създаване на цялостна идея и план за ревитализация на Водната кула и пространството към нея.

Водната кула е един от знаците на Димитровград, издигната е през 1873 година като част от съпътстващата инфраструктура на железницата на Барон Мориц декор Хирш. Трасето е свързвало Западна и Средна Европа с Цариград, а регионът на жп гарата през днешния ден се намира в самото сърце на най-младия европейски град. От март 2018 година оборудването е благосъстоятелност на община Димитровград. След построяването на новия надлез над жп линията с кръговото кръстовище, в чийто център се намира кулата, тя още повече ускорява смисъла си за естетиката и историята на града. Предстои преподаватели и ученици на Университета да създадат градивно проучване на зданието и да разработят обща идея, която да изтъкне преимуществата на постройката и да предложи решения за нови публични функционалности. Община Димитровград планува да провежда пленер за студенти от разнообразни специалности на УАСГ, които да имат опция на терен да работят над своите планове. На специфична галерия жителите ще могат да се срещнат с разработките, а жури ще оцени качествата на всеки план и ще избере спечелилите. Кметът Иво Димов изрази готовността най-подходящият абстрактен план да бъде осъществен, което е и най-голямото предизвикателство за младите архитекти. Така на процедура Димитровград ще се трансформира в първата платформа за взаимоотношение на млади създатели, експерти по урбанистика и инженерни специалности с локалната общественост и администрацията, каквато е и цялостната идея на европейската политика „ Новият Европейски Баухаус “.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР