Младежите, които не учат и не работят у нас се

...
Младежите, които не учат и не работят у нас се
Коментари Харесай

Тревожна тенденция: Безработните младежи у нас над 18 хиляди

Младежите, които не учат и не работят у нас се усилват. По данни на Агенцията по заетостта публично записаните безработни до 29 години към края на предишния месец са над 18 хиляди. По същото време на 2022-ра те са били с към 2 хиляди по-малко. Младежите, които не учат и не работят и не са регистрирани в бюрата по труда са доста повече. Според Евростат през предходната година делът им у нас е бил 15%. А междинният за Европейски Съюз е 11 на 100.



Във видинската община Чупрене живеят към 1700 души. Младежите до 29 години са към 5%. Повече от половината са регистрирани като безработни. 25-годишният Стефан Иванов търси работа от няколко месеца:

- Няма работа.

- А до момента какво си работил?

- По гората.

Младият мъж има брачна половинка и малко дете, татко му устоя и неговото семейство.

Пламен Иванов, татко на Стефан: " Я ги храним, я всичко! "

Много от младежите в Чупрене са без обучение и подготовка. Общината наела 24 души по стратегия на Агенцията по заетостта.

" Имаше абсурд. Наемаме ги през днешния ден, а на следващия ден те отпътуват за чужбина. Търсим всевъзможни разновидности за преквалификация, основаване ан нови условия те да бъдат наети за повече време ", сподели Мария Тодорова, кмет на община Чупрене.

Вероника Илиева е измежду дребното работещи младежи в Чупрене. Наета е по стратегия за краткотрайна претовареност. Решила е да приключи висше обучение:

" Искам да стана начален учител; Искам да имам хубаво обучение и да ми е елементарно отсега нататък. "



Почти половината от младежите, регистрирани в бюрата по труда в цялата страна са без обучение. За всеки незает се изготвя самостоятелен проект за деяние.

" Стремежът ни е към тези хора, които има потребност от поддръжка да представим разнородни услуги по отношение на техните потребности ", сподели Габриела Димчева - Агенция по заетостта.

Силвена Йорданова е приключила корабното учебно заведение в Русе, само че не работи по специалността си. Не съумява да продължи образованието си в университет и стартира работа като сервитьорка. Сега е наета по стратегия за младежка претовареност:

" Моите познати работят всички, имам и такива, които не работят, тъй като не им харесват изискванията, малко са им парите, само че те като си седят у дома няма от къде да дойдат пари по принцип. Под 1,5 не би трябвало да се взима, а към този момент в случай че са и на квартира, би трябвало да е над 1,5. "

Наетите по стратегии за претовареност получават минимална заплата, само че някои работодатели им обезпечават в допълнение възнаграждение. А Бюрата по труда оферират подготвени и стаж за младежи, които публично се записват като безработни.

" Стремежът ние те да знаят, че бюрото по труда и Агенцията по заетостта са техен сътрудник и могат да получат поддръжка, консултиране и помощ за кариерно развиване при нас ", изясни още Габриела Димчева - Агенция по заетостта.



Агенцията по заетостта се пробва да притегли безработните младежи да се записват в Бюрата по труда. През октомври в границите на акцията " Да работиш е крепко " са съветвани над 10 500 младежи. В общините Хаджидимово, Опан и Ковачевци младежката безработица е най-ниска - под 5%.

По тематиката работиха: Альоша Шаламанов, Анжела Каменова, БНР-Радио Видин
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР