Младежи от Холандия намират живот в хармония с природата в

...
Младежи от Холандия намират живот в хармония с природата в
Коментари Харесай

Младежи от Холандия намират хармония във видинското село Връв

Младежи от Холандия намират живот в естетика с природата в село край Видин. Описват прекарванията си в интернет платформата " We Are The Futurе ", която в превод на български е " Ние сме бъдещето ". Искат да трансформират действителността в запустяващите села и споделят, че благосъстоянието в природата и културата би трябвало да се опазва и развива.

Видин

Преди да стигне до село Връв край Видин, Фреди е учил философия в Холандия и интернационален бизнес. Дори се занимавал за малко с политика.Казва, че бъдещето на планетата зависи от това по какъв начин опазваме природата и не желае да е част от консуматорско общество.
Фредерик Фрийман: Осъзнах, че всички институции и управляващи не могат да решат основния проблем и аз станах активист… имаме потребност от радикални промени в метода ни на живот в тази планета.
Напуска града и избира къща на село в България.
Фредерик Фрийман: Идеята е да се обработват повече земи, а не хората да работят в офиси и да се борят със тапи по огромните градове.
Фреди и приятелят му Рейн живеят в къща, която от години не населявана, както са доста от парцелите във Връв.
Фредерик Фрийман: Искам да трансформира градския нрав на хората и да ги върна на село да живеят по метода, който им демонстрирам. В Източна Европа има доста изоставени къщи и села, също по този начин и в Испания и във Франция. Все повече хора напущат селата и отиват в градовете. Затова би трябвало да създадем нещо, с цел да обърнем наклонността.
Мечтаят да създадат лична плантация. Започнали са с развъждането на зеленчуци. Имат също хрумвания за туризъм. Ще си създадат и пекарна.
Фредерик Фрийман: Продуктите, с които ще върша самун, пица, ястия, ще са от локалните ферми….Мисля също и за екологичен туризъм и да направя дребен къмпинг за туристи.
Разчитат на поддръжка и от локалните хора и макар, че не знаят езика ни, не остават изолирани.
Рейн ван дер Бург: Контактуваме с една баба, която ни прави всяка седмица баница. Ходим и в локалното заведение, където танцуваме с другите хора. Създаваме контакти.
Нужно било време, с цел да ги убедят в желанията си.
Рейн ван дер Бург: Доста от хората в България мислят, че ние сме луди, само че постепенно и бавно стартират да осъзднават, че това не е смешка и ние сме тук поради тях. Ние сме тук, с цел да променим метода им на мислене, а не да желаяме нещо в подмяна.
Във Връв поддържат концепцията на чужденците за заселване в пустеещите къщи.
Славей Гилов, гражданин на с. Връв: Имаше концепция с бесарабски българи да се засели тук. Доста къщи са празни, към този момент над двеста. Англичани купуват доста…Това като концепция е идеално. Защо да не дойдат. Трябва да дойдат някакви хора, другояче тук умира селото. Венцислав Георгиев: Нормално е, щом българите бягат в чужбина, да дойдат холандци, да дойдат американци...Това село е имало 2 800 индивида едно време, а в този момент са останали 200 индивида.
Фреди разказва живота си на село в интернет платформа. Надява се на още почитатели.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР