Младежи от България и Северна Македония рисуват заедно в Пловдив.

...
Младежи от България и Северна Македония рисуват заедно в Пловдив.
Коментари Харесай

Младежи от България и Северна Македония рисуват заедно в Пловдив

Младежи от България и Северна Македония рисуват дружно в Пловдив. Инициативата е част от тактиката на Фондация " Българска Памет " за доближаване на децата от двете страни на границата.

" Малък Монмартър " е обичайно събитие, проведено от Детското художествено ателие " Свети Кирил и Методий " в Битоля, само че тази година сме в България по покана на фондацията ", сподели пред Българска телеграфна агенция Славчо Неделковски, управител на ателието от Република Северна Македония. Художественото събитие " Малък Монмартър 2022 в Пловдив " беше намерено през днешния ден, 30 юни, на Гребния канал, където рисуват 24 младежи.

По думите му планът се осъществя в Република Северна Македония към този момент 41 години. Тази година сме в България с 12 младежи на възраст от 12 до 17 години, които с българските си връстници, също 12 души, творят в Пловдив, изясни Неделковски. По думите му някои от децата за първи път напущат Северна Македония и са разчувствани. Учениците са от частни и държавни учебни заведения, като не всички са в профилирани художествени паралелки.

Те имат опцията да рисуват обичайната и остаряла градска архитектура, изясни ръководителят им и добави, че към този момент са разгледали огромна част от Пловдив като Стария град, квартал " Капана " и Гребната база. На втори юли младежите ще рисуват в София.

След края на " Малък Монмартър 2022 в Пловдив " рисунките ще бъдат подарени на Община Пловдив и Столична община, а най-хубавите осем ще получат специфични дарове, обезпечени от Фондация " Българска Памет ", която е хазаин на събитието.

Визитата на Детско художествено ателие " Свети Кирил и Методий ", Битоля е част от дългогодишната тактика на фондацията за поддържане на положителните връзки сред Северна Македония и България, включваща организирането на годишни семинари и събития за кариерно развиване на младежи от двете страни на границата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР