Младеж направи челна стойка на една от скулптурните фигури на

...
Младеж направи челна стойка на една от скулптурните фигури на
Коментари Харесай

Младеж застана на челна стойка на паметника на Асеневци в Търново

Младеж направи челна стойка на една от скулптурните фигури на монумента Асеневци във Велико Търново. Случката се разиграла в сряда вечерта, към 20.00 часа.

Според очевидци ненадейно върху фигурата на цар Калоян чевръст юноша, гол до кръста се изправил на челна стойка. Той провокирал изумените погледи на феновете на близкото заведение, което било претъпкано поради танцов театър, част от програмата на Арт лято и на туристите в близост. Младежът ефектно постоял с главата надолу, след което се разходил из цялата комбинация за към 10-тина минути и скочил назад на земята.

Веднага обаче дребни деца и младежи хукнали да се катерят по паметника и да подражават на ексцентрика.

Не е известно дали младият мъж е великотърновец, студент във ВТУ или посетител на остарялата столица.
Поведението му обаче не било признато еднопосочно от присъстващите, като страстите варирали от възхита до възмущение, че става въпрос за хулиганска демонстрация.

Паметникът Асеневци е отдаден на династията, управлявала Втората българска страна със столица Търново през интервала 12-14 век. Скулптурната комбинация с създател огромният български ваятел Крум Дамянов, показва царете Асен, Петър, Калоян и Иван Асен II. Монументът е издигнат през 1985 година, във връзка честването на 800 години от въстанието на братята Асен и Петър. Мечът, към който са ситуирани четиримата Асеневци, символизира мощта и възхода на средновековна България.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР