Младеж бе заплашен с нож и принуден да изтегли пари

...
Младеж бе заплашен с нож и принуден да изтегли пари
Коментари Харесай

Бандити с нож заведоха мъж да изтегли парите си от банкомат и да си заложи телефона

Младеж бе застрашен с нож и заставен да изтегли пари от банкомата, с цел да ги даде на двама грабители. Наглото закононарушение, наподобяващо така наречен бразилско похищение, станало в София на 23 октомври.

Тогава 24-годишният столичанин се прибирал към блока си в жк “Люлин ”, откакто отишъл до магазина за цигари. Там двама младежи видели, че има банкноти от по 100 лв. в портфейла. Затова решили да го оберат. Проследили го стотина метра и го нападнали на по-неосветено място. Извадили и нож.

Единият заплашил мъжа, че ще го наръга, в случай че не му даде парите си, а другият го стискал за врата. Взели му 300 лв., както и златното синджирче и часовника. Видели обаче, че мъжът има и банкова карта. Затова решили да го накарат да изтегли парите си от нея.

Опрели ножа в гърба му и го принудили да изтегли цялата си наличност от 140 лева от близкия банкомат. Това не стигнало на младежите, които знаели, че не могат да вземат телефона на мъжа, тъй като по този начин ще ги заловен елементарно.

Вместо това измислили по какъв начин да изкарат пари и от това. Завели мъжа до заложна къща. Там работело единствено гише, през което движимостта се подава. Така, още веднъж с опрян в гърба нож, младежът заложил телефона си, без да успее да каже на личния състав, че е заплашван. Получил за апарата 80 лв., които незабавно дал на двете момчета. След като взели и тези пари, те блъснали мъжа и хукнали да бягат.

Ограбеният подал сигнал в полицията и момчетата бързо били хванати. Много помогнали записите от камерите на магазина, в който те набелязали жертвата си. Те били снимали лицата им много ясно, мъжът незабавно разпознал нападателите си. Полицията ги арестувала часове по-късно. Оказало се, че са малолетни - на 17 и 15 години. По-големият към този момент има предходна присъда за обир. Той обрал жена на пазара в Добрич. Отново с нож я принудил да му даде чантата си. И тогава го хванали. Получил присъда от 10 месеца условно с 3 години изпитателен период. Той не бил изминал, когато нападнал младежа, и в случай че бъде наказан по новото дело, ще изтърпи и това наказване. От прокуратурата са задържали двамата малолетни за до 72 часа и ще им желаят непрекъснат арест.

Направеното от тях припомня на бразилско похищение. Изразът става известна през деветдесетте години на предишния век. Става дума за опасност към задграничен екскурзиант с нож. Обикновено се прави минути преди среднощ. Няколко души наобикалят индивида и го принуждават да изтегли оптималната разрешена за деня сума от банковата си карта. Тъй като среднощ настава след минути, изчакват. Когато стрелките ударят 12, процедурата се повтаря. Така за 10 минути вземаха общо 800 $. Бразилската полиция пък наричаше случаите “от 12 без 5 до 12 и 5 ” поради часовете, в които се случваха сходни кражби. С все по-доброто качество на камерите сходни грабежи към този момент са редки, само че при започване на века, когато е пикът им, имало и дни с по над 10 такива закононарушения. Сега обаче, въпреки и в доста по-малки мащаби, маскирани карат хората да им превеждат пари онлайн.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР