Младата немска компания Cerabyte показа работещ прототип на система за

...
Младата немска компания Cerabyte показа работещ прототип на система за
Коментари Харесай

Cerabyte показа работата на надеждна система за съхранение на данни върху стъкло с керамично покритие

Младата немска компания Cerabyte сподели работещ първообраз на система за предпазване на данни върху стъкло с керамично покритие, а също по този начин показва и процеса на запис на информацията. До 100 Петабайта могат да бъдат записани на всяка плоча със страни от няколко сантиметра. Това може да стане по-надеждна и икономична опция на лентовите и оптичните библиотеки, защото стъклото и керамиката не се опасяват от огън, вода, радиация, магнитни полета и други въздействия.

Анонсът на стъклената записваща система с керамичен пласт се състоя през септември тази година. Сега компанията сподели по какъв начин работи. Видеото по-долу демонстрира по какъв начин се прави извличането на стъклената пластина от касетата, нейното слагане върху подложката за запис и четене, както и процеса на запис.

Записът се прави в два прехода. Фемтосекунден лазер с едно прекосяване записва ред информация, а при назад прекосяване специфична камера чете записаното и по този метод ревизира записа. При четенето камерата работи и в двете направления, което прави тази интервенция два пъти по-бърза от записа.

По-нататък записаната пластина се съхранява в касета в роботизирана библиотека и съхранението не изисква сила. Данните се записват един път вечно и не изискват специфични процедури за поддържане на целостта, което да вземем за пример се изисква при лентовите устройства.

Керамичният пласт върху стъклената плоча на Cerabyte е с дебелина сред 50 и 100 атома. Керамиката е нанесена върху двете повърхности на пластината. По време на записа, лазерът прорязва в пласта отвори, кодирайки данните в двоичен код. Форматът на записа на данните съставлява нормален QR-код, което прави решението съвместимо с общите файлови системи и операционни среди, както и с стратегиите. Но всяка група от кодове е толкоз дребна, че не може да се види с просто око.

Всеки лазерно изработен отвор в керамиката е необятен 100 nm. В бъдеще разработчиците дават обещание да го понижат до 3 nm, което за четенето ще изисква потребление на нещо по-сложно от стандартните камери. Например, електронна микроскопия. След време това няма да е мъчно, в случай че концепцията на Cerabyte откри поддръжка измежду индустриалците. Засега компанията търси единствено искащи да внедрят в живота нейната разработка.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР