Младата надежда на Клиниката по хирургия на УМБАЛ Царица Йоанна

...
Младата надежда на Клиниката по хирургия на УМБАЛ Царица Йоанна
Коментари Харесай

Д-р Славяна Ушева стана почетен гражданин на Златоград

Младата вяра на Клиниката по хирургия на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ доктор Славяна Ушева стана един от най-младите притежатели на купата „ Почетен гражданин на Златоград “, похвалиха се от болничното заведение. Заедно с доктор Петър Димитров, който също произлиза от родопския град, те бяха удостоени с купата от кмета Мирослав Янчев поради това, че са популяризирали родното си място в чужбина.

„ Великият Вели Чаушев е споделил: „ Ако в миналото светът стане по-добър, да знаете, че положителното е тръгнало от Златоград ”. Скъпи златоградчани, не мога да опиша вълнението, което изпитах. Златоград е родното място на моите родители, близки и семейство, градът на щастливото ми и нехайно детство, там, където съм срещнала едни от най-верните си и скъпи приятели. Изключително съм трогната от оказаната висока чест, както и да застана паралелно до такива популярни персони, удостоени с този почетен знак! “, сподели по време на церемонията разчувстваната доктор Ушева.

Д-р Славяна Ушева е част от екипа на доцент Теофил Седлоев, който единствен в България организира интраоперативно облъчване при ранен карцином на гърдата (ИОРТ), с което дава опция на стотици дами да запазят гърдите си и да получат късмет за окончателно изцеление. Д-р Ушева беше експертът, който показа предходната година резултатите от центъра за сложно лекуване на рак на гърдата в УМБАЛ " Царица Йоанна – ИСУЛ на Международна научна конференция ILEXIUM (International Low Energy X-ray IORT User Meeting), в която се включиха повече от 23 страни с над 100 участници. На него българският хирург беше единственият представител за Югоизточна Европа. През предходната година доктор Ушева беше удостоена и с най-голямото отличие на БЛС – „ Лекар на годината “ в влиятелната категория „ Ти си нашето бъдеще “. Тя е помощник в Катедра по гастроентерология към МФ - МУ - София, Клиника по хирургия на УМБАЛ ``Царица Йоанна – ИСУЛ``. Завършила е НПМГ в София. През 2020 година придобива научна и просветителна степен " лекар " след  сполучливо предпазен дисертационен труд на тематика: " Прогностично въздействие на мултифокалността и мултицентричността при карцином на млечната жлеза ". Година по-късно придобива компетентност " Обща хирургия " след сполучливо положен държавен изпит за компетентност. Д-р Ушева има голям брой специализации във водещи клиники в Германия (Берлин, Мююнхен, Бон) и Франция, където е специализирала при доктор Дарина Кръстинова - величие в реконструктивната и възстановителна хирургия.

Д-р Петър Димитров е в екипа английски хирурзи, които през февруари т.г. направиха първата за страната трансплантация на матка. Донор стана сестрата на пациентката, а самата процедура бележи голям пробив за хиляди английски дами, които другояче не биха могли да родят. Д-р Петър Димитров е анестезиолог. След приравнителните изпити, които е държал, с цел да може да бъде приета българската му тапия в Обединеното кралство, той се открива в Оксфорд и става съветник в болница „ Чърчил “.

„ Всяко общество има потребност от престижи. От хора, които с положителния си образец ни демонстрират, че човек самичък слага рамките си и може да успее на всички места. Днес положителният образец са доктор Славяна Ушева и доктор Петър Димитров, заслужили най-високото отличие  „ Почетен жител на Златоград “. Бъдете здрави! “, пожела на двамата лекари кметът на Златоград Мирослав Янчев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР