Младата коалиция “Продължаваме промяната и “Демократична България е в бурни

...
Младата коалиция “Продължаваме промяната и “Демократична България е в бурни
Коментари Харесай

Каква жертва - ПП Лена втора в София, младият Георг от ГЕРБ срещу Рашков в Перник

Младата коалиция “Продължаваме смяната ” и “Демократична България ” е в бурни води. В последните часове преди да бъдат подредени финално листите, Лена Бориславова е дала своето единодушие да е втора в централния 24-и регион на столицата. Там към момента не е ясно кой ще е първи от сътрудниците - Атанас Атанасов, Христо Иванов или някогашната правосъдна министърка Надежда Йорданова.

Ходът с Лена стресирал сътрудниците от Демократична България, защото вътрешно проучване на една от огромните социологически организации посочило негативен рейтинг от 93% за младата юристка.

Самата някогашна началничка на премиерския кабинет на Кирил Петков обаче е споделила пред своите, че няма да става депутат, но името й в челото на софийска листа целяло да покаже на дамите у нас, че имат място в политиката. Самата Бориславова посвети по времето на мощните офанзиви против нея умишлен пост на тази тематика.

Не единствено поради тежките задължения в партията считала тя да играе в изборите, само че не и да влезе в Народното събрание - имало официална причина. Вътрешни правила в “Промяната ” не разрешават успоредни кариери на фамилии. Затова и тя ще даде път на своя избраник Мирослав Иванов (водач на листата в Ямбол).

Бориславова е мощно възмутена от реакцията на Александър Дунчев и е направила опит да изключи бореца против дървената мафия от Политическа партия, което се оказало механически невероятно.

Пак Бориславова е създател на незабавното известие на партийната страница във фейсбук от оня ден. То стартира с ВАЖНО, ВАЖНО и целяло да успокои съпартийците, че няма да има коалиция с Цветан Цветанов. Това предизвика неговата партия “Републиканци за България ” да отговори стремително с контрапозиция, че е “политически НЕДАЛНОВИДНО ” партията на Петков и Василев да отхвърля поддръжка. Цветанов предизвестява и че Политическа партия уголемява периферията си вляво, само че обединението с Демократична България няма да е задоволителна за консолидиране на десния избор. В декларацията на “републиканците ” има и намек за “некоректност ” към “Промяната ”.

Както “24 часа ” онзиден написа, Цветанов ще търси партньорство на локалните избори, а на 2 април две или три имена на негови хора може да се появят като гражданска квота в десните листи. Бившият втори в ГЕРБ и умел изборджия оказвал логистична помощ при попълване на секционните комисии с десни представители. По времето, през което работи за премиера Петков, Лена Бориславова е общувала с Цветанов, въпреки в този момент гневно да опровергава взаимни дейности. Той евентуално е съветвал младата партия и за взаимоотношенията с депутати от някогашната му политическа мощ ГЕРБ по времето, когато държавното управление на “Промяната ” падна изненадващо.

И по трета линия бушуват пристрастености в новата коалиция. В нея ту влизат земеделци, ту ги няма съгласно формалните известия на уеб страницата. Първоначално имало концепция някогашният боен министър Николай Ненчев с неговия Български земеделски народен съюз да стане сътрудник, само че след това са се появили и хората на Анастасия Мозер, с която Петков и Василев са се срещнали при последното посещаване в Съединени американски щати.

Градските десни обаче били срещу появяването на хора на Мозер, защото съгласно тях земеделци сега в България няма. На смешка от лагера на ген. Атанасов споделят, че се наложило да обяснят на Лена коя е Мозер.

В новата коалиция някогашният парламентарен началник Никола Минчев е единственият двоен лидер - ще оглави, както и на последния избор, листите в Кърджали и Пловдив.

ГЕРБ пък готвели рокада против една от знаковите за “Промяната ” фигури - на Бойко Рашков. Въпреки че в партията на Борисов взеха решение да повтарят досегашните си водачи на листи, главно някогашни министри и водещи депутати, непредвиден слух за рокада сюрпризира пернишката структура, както и досегашния отличник там - ексфинансовия министър Кирил Ананиев.

Вместо финансиста отпред ще застане водачът на младежите в ГЕРБ Георг Георгиев. Той бе подгласник на Ананиев в Перник на вота през ноември 2021 година, само че тогава партията взе единствено един мандат там, а Георгиев бе преместен с преференции от осмата Христина Георгиева. Досега той не е имал лидерска позиция, през октомври също бе втори - в Ловеч. Там също бе преместен от претенденти с преференции, само че те отхвърлиха мандата и по този начин Георгиев влезе дружно с лидера Николай Нанков. Иначе през 2014 година Георг стана най-младият народен представител на ГЕРБ - още преди да навърши 23 година, бе излъчен и за зам.външен министър.

Другата промяна в ГЕРБ ще е в Пловдив-област, там Десислава Трифонова няма да води, а евентуално ще е Вежди.

Бойко Борисов отхвърли да разяснява имена. “Нямаме проблем с листите, подготвени са ни, подписани, в неделя ще ги записваме - отсече той. Но добави: - Мисля, че сме дали голям късмет на младежката организация на ГЕРБ, тъй като тя изнесе доста борби. ”
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР