Младата жена, която е заснела момента на ареста и на

...
Младата жена, която е заснела момента на ареста и на
Коментари Харесай

Жената, заснела убийството на Джордж Флойд, получи Пулицър

Младата жена, която е снимала момента на ареста и на убийството на цветнокожия американец Джордж Флойд от бял служител на реда в Минеаполис на 25 май предходната година, получи специфична премия " Пулицър ", предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Журито, връчващо премиите, отдаде респект със специфичната премия на 18-годишната Дарнела Фрейзиър. На 25 май предходната година тя излязла на пазар и се озовала по чиста случайност на мястото на задържането на Флойд. Младата жена самоуверено е снимала убийството на афоамериканеца след приложена полицейска хватка по време на ареста. Видеозаписът бързо обиколи обществените мрежи и породи вълна от митинги в Съединени американски щати и в света против полицейското принуждение. Журито, присъдило й оценката, акцентира каква основна значимост имат елементарните жители в търсенето на справедливостта и истината.

Изданието " Стар трибюн " от Минеаполис пък завоюва Пулицър в категорията за гореща вест за отразяването на случая с убийството на Флойд, добавя АП.

В. " Ню Йорк таймс " получава Пулицър в категорията за работа в интерес на обществеността за отразяването на коронавирусната пандемия.

Агенция Асошиейтед прес завоюва две награди " Пулицър " в две категории за снимка. Едното отличие отиде при основния фотограф на АП в Испания Емилио Моренати. Той бе отличен в категорията за фотографски преглед - поредност от разтърсващи фрагменти, отдадени на ковид и засегнатите от пандемията и от локдауна хора в Испания. Колектив от фотографи на АП получи пък оценката в категорията за фрагменти, съпътстващи гореща вест, за отразяването на обществените митинги, раздрусали Съединени американски щати след гибелта на Джордж Флойд.

Наградата в категорията за проверяваща публицистика получи в. " Бостън глоуб " за поредност от изявления по какъв начин незадоволителният държавен надзор заплашва железопътната сигурност.

Наградата в категорията за репортажи с детайлни пояснения отиде при екип от публицисти на Ройтерс за изследвания по какъв начин законова теория за по този начин наименуван " дипломиран имунитет " защищава служителите на реда, които употребяват несъразмерна мощ, от гонене, и при Ед Йънг от " Атлантик " за изявления, отдадени на пандемията.

Всяка една от премиите " Пулицър " се съпровожда със сума от 15 000 $.

Наградите са най-престижните оценки за публицистика и литература в Съединени американски щати. Те носят името на американеца от еврейски генезис Джоузеф Пулицър, който е бил издател, редактор и публицист.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР