Млада търновска адвокатка осъди ДФЗ Земеделие да обяви които са

...
Млада търновска адвокатка осъди ДФЗ Земеделие да обяви които са
Коментари Харесай

Борба: Млада адвокатка осъди ДФЗ Земеделие да обяви кои са първите 300 с най-тлъсти субсидии

Млада търновска адвокатка осъди ДФЗ " Земеделие " да разгласи които са първите 300 индивида, които са взели н ай-тлъсти дотации като аграрни производители, заяви в.. 

Адвокат Сева Памукчиева заведе дело в Административния съд след отвод на фонд „ Земеделие “ за даване на информация по какъв начин се разпределят средствата от европейските фондове в България. Въпросът, на който фондът отхвърля да даде, отговор е „ Кои са първите 300 лица, получили максимален размер на сумата, представляваща подкрепяне със средства на Европейския фонд за гарантиране в земеделието и Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони за всяка обособена година от 2007 година? ”

Съдът е оповестил отхвърли за незаконосъобразен, тъй като: „ Правото на всеки на достъп до информация е част от „ цялостната конституционна отбрана на другите аспекти на процеса на свободна връзка “. Именно заради тази същина на правото на достъп до информация Конституционният съд категорично акцентира изключителната значимост „ на това да се даде опция съответстващата за ръководството на публичните процеси информация да бъде притежание на всеки, който желае да я получи “. Исканата и отказана информация е социална и в този момент би трябвало да бъде оповестена, а имената на първите 300 с най-вече дотации също са социална информация и не могат да бъдат загадка.

Сега адв. Памукчиева чака да разбере по какъв начин държавен фонд " Земеделие " ще извърши напътствията на съда и дали няма да си послужи с други маневри, с цел да се опита да скрие истината, че европейските фондове в региона на земеделието се разпределят на милионери. Вместо да служат за подкрепяне на дребните аграрни производители.

Правистката акцентира, че главната й активност като юрист е в сферата на правото, обвързвано със земеделските производители. Тоест се сблъсква с проблемите на дребни земеделци всекидневно.

„ Една от огромните несправедливости в България е в метода, по който се разпределят европейските фондове в земеделието. Истината е, че капацитетът на България е в развиването на селското стопанство. Държавата има доста земя, и то плодородна, само че тя е станала жертва на едни големи аграрни производители. Докато единственият смисъл е в това земята да се обработва от хора, които в действителност я ценят и знаят какъв брой старания и жертви коства да се изкара земеделската година, да се събере реколтата и след това да се осъществя на пазара. В същото време Европейски Съюз доста добре схваща това нещо, тъй като в по-добре развитите европейски стопански системи е по този начин – земята е полезност, за която се грижат дребни аграрни стопани, затова има фондове, отдадени на земеделието, по които се дават годишно големи суми. А това, което се случва в България, е, че парите на европейския поданик се наливат в стопанствата на хора, които обработват десетки и стотици хиляди декари земя. Ако имаш подобен огромен запас, е безусловно нелогично да имаш нужда от в допълнение субсидиране. Идеята на европейските фондове е да дадат опция на обособения дребен аграрни производител да се закрепи на пазара и да може да се развива, да работи земята и да черпи богатства от нея. Огромният неразкрит капацитет на България е тъкмо в тези хора – дребните аграрни производители, които в действителност имат потребност от поддръжка. Мисля, че в случай че се насочи внимание върху тази много сенчеста сфера от стопанската система – раздаването на европейски пари на милионери в земеделието, хората ще станат по-критични и ангажирани с тематиката ”, разяснява за в. „ Борба ” юрист Памукчиева.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР