Млада коледарска дружина поздрави жителите на града и района Тараклия

...
Млада коледарска дружина поздрави жителите на града и района Тараклия
Коментари Харесай

Коледари поздравиха тараклийци за Рождество Христово

Млада коледарска тайфа поздрави жителите на града и региона Тараклия с Рождество Христово, което бесарабските българи означават по остарял жанр на 7 януари, съобщи Българска телеграфна агенция.

Тази година момчетата от втори клас от лицея "Олимпий Панов " в град Тараклия се събраха в коледарската тайфа. Облечените в български носии коледари поздравиха колективите на градските институции и фамилиите им с наближаващия ярък празник. Заедно с класната си ръководителка и преподавателя по музика малчуганите благославиха за здраве и благодат минувачите по основната улица в града, сътрудниците на кметството, районния съвет, многофункционалния център за публични услуги, обществената работа и българското консулство. По време на поздравленията бяха взети всички защитни ограничения. Навсякъде по традиция им поднасяха дарове и парички.

Инициативата бе на шефа на бесарабския Театър "Смешен петък " Иван Боримечков, който собственоръчно уши калпаците и елечетата, "за да могат и дребните да продължат коледния бит ". Довечера, на Малка коледа (Бъдни вечер) възрастните коледари от театъра ще вървят в домовете на тараклийци и ще ги радват с пожеланията и песните си.

През последните години националните обичаи се възраждат в Бесарабия. И в случай че в никакъв случай не са забравяли за фамилния празник по Коледа, то за жалост тараклийци в последно време са почнали да не помнят за коледуването, което постоянно е било неизменим съставен елемент на коледните празници. Понастоящем най-често коледните дружини се провеждат от културните организации. Тази година заради пандемията множеството културни институции и учебни заведения в Тараклия демонстрираха коледарския бит във виртуалното пространство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР