Жените в Иран една година след смъртта на Махса Амини: „Сега нося това, което харесвам“

...
Млада жена върви по улица в Техеран с непокрита коса
Коментари Харесай

Млада жена върви по улица в Техеран с непокрита коса и скъсани дънки , малко по средата, изложена на горещото иранско слънце. Неженена двойка върви ръка за ръка. Жена вдига високо глава, когато е помолена от иранската полиция за морал, предизвикваща страх, да си сложи хиджаб, и им казва: „Майната ви!“

Тези действия на смел бунт - описан ми от няколко души в Техеран през последния месец - би бил почти немислим за иранците по това време миналата година. Но това беше преди смъртта на 22-годишната Махса Амини в ареста на моралната полиция, която беше обвинена, че не носи правилно своя хиджаб [воал].

Масовите протести, които разтърсиха Иран след нейната смърт, утихнаха след няколко месеца в лицето на брутално потушаване, но гневът, който ги подхранваше, не беше потушен. Жените просто трябваше да намерят нови начини да се противопоставят на режима.

Западен дипломат в Техеран изчислява, че в цялата страна средно около 20% от жените сега нарушават законите на Ислямската република, като излизат на улиците без воала.

"Нещата се промениха толкова много от миналата година", 20-годишна студентка по музика в Техеран, която наричаме Доня , ми казва през криптирана социална медийна платформа. Тя е една от многото жени, които сега отказват да носят воал на обществени места. „Все още не мога да повярвам за нещата, които сега имам смелостта да направя. Станахме много по-смели и смели.

„Въпреки че се чувствам уплашен до мозъка на костите си, когато минавам покрай полицията за морал, държа главата си изправена и се преструвам, че не съм ги видяла", казва тя. „Сега нося това, което ми харесва, когато излизам." Но тя бързо добавя, че залозите са висока и не е безразсъдна. „Не бих носила къси панталони. И винаги нося забрадка в чантата си, в случай че нещата станат сериозни."

Тя ми казва, че знае за жени, изнасилени в ареста, и цитира съобщения за жена, осъдена да мие трупове като наказание за неносене на хиджаб. Всички жени, с които говорих, се позоваха на камерите за наблюдение, които наблюдават улиците, за да уловят и глобят тези, които нарушават дрескода.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР