Млада жена от врачанско село е работила в чужбина в

...
Млада жена от врачанско село е работила в чужбина в
Коментари Харесай

Болничните за до 3 дни нарастват с 50% за пет години

Млада жена от врачанско село е работила в чужбина в интервал, в който е била в болнични. Издадени са й два болнични листа с обща дълготрайност от към три месеца, а съгласно Министерство на вътрешните работи тя е напуснала България през Калотина и се е върнала в страната два месеца по-късно - в края на втория болничен лист, през летище София. Междувременно е била " прегледана " в медицински център в общината по местоживеене. Това е единствено един от случаите, разказани в последния тримесечен бюлетин на Националния застрахователен институт, при които след сигнал на шеф специалистите на Национален осигурителен институт със съдействието на Министерство на вътрешните работи засичат нарушителите.

Проверка по различен сигнал посочила, че болен за шест месеца човек прекарал този интервал в Съединени американски щати. При състояние че възходящият брой дни във краткотрайна нетрудоспособност основателно буди публични и цивилен паники, целеустремено съдействие сред разнообразни органи - Национален осигурителен институт, Министерство на вътрешните работи, общини, работодатели, би имало като резултат запазване на публични средства, което е в полза на всички, разясняват специалистите на осигурителния институт.

Какво демонстрират данните

Национален осигурителен институт отбелязва, че анализът на аргументите за увеличение на болничните листове би трябвало да бъде сложен и да обгръща информацията освен от Министерство на вътрешните работи, само че и на други институции - за здравословното положение на заболелите, изискванията на труд, специалността им и характерностите на органите, направили експертизата на неработоспособността.

Статистиката на осигурителния институт от 2014 до края на 2018 година демонстрира, че броят на издадените болнични листове за последните пет години нараства приблизително с 20%. Заради по-големия им брой болничните за над 1 месец имат максимален принос, почти 58.5 на 100, в общото им повишаване.

С максимален % - над 47%, пък се усилват късите болнични - до 3 дни. Именно за тях е съмнението на работодатели, че прикриват почивки в чужбина около национални празници.

Броят на издадените болнични листове и на платените дни нарастват с идентични темпове - приблизително с по една пета сред 2014 и 2018 година, сочат статистическите данни.

Поради тези аргументи, само че и поради нарастването на приходите през интервала значително нарастват и разноските на Национален осигурителен институт за изплатените компенсации - общо с 54% без да е променено правилото, по което те се пресмятат.

Този развой протича редом с повишаване на броя на заявените от работодателите изплатени от тях работни дни за краткотрайна нетрудоспособност заради общо заболяване. От персоналния указател на Национален осигурителен институт се вижда, че през 2014 година дните са били 4.8 млн., а през 2017 година - 5.5 млн. За сметка на работодателя са първите три дни от заболяването.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР