Млада жена от Видин отвори електронното си здравно досие и

...
Млада жена от Видин отвори електронното си здравно досие и
Коментари Харесай

Жена от Видин с несъщестуваща диагноза и фиктивно лечение, ще търси правата си по реда на закона

Млада жена от Видин отвори електронното си здравно досие и с изненада откри, че са й поставяни диагнози, ккавито тя действително няма и че е лекувана в болница, където в никакъв случай не е стъпвала, предава Нова телевизия.

Дияна, майка на две деца и в очакване на трето, споделя, че в никакъв случай не е лежала в болница с изключение на, когато е раждала децата си.

Изведнъж от здравното си досие схваща, че е била прегледана от доктор Янкова от Медицински център „ Панорама ” в Сандански, която я е насочила към Специализирана болница за рехабилитация – Варна. В болничното заведение, съгласно записаното в досието, са й били осъществени 25 процедури за 7 дни поради мощните болки във врата и невъзмжонстта да си движи главата, след което е била изписана с усъвършенстване. Разходите й за прегледите и лекуването са покрити от НЗОК.

Младата жена открива всичко това инцидентно, само че в действителност остава сюрпризирана и няма пояснение за случилото се.

Потърсена е за коментар първата лекарка, забъркана в историята на Диана – доктор Янкова от Медицинския център в град Сандански, става известно обаче, че тя е напуснала. Ръководителят на центъра доктор Илия Попниколов твърди, че такава пациентка в никакъв случай не са имали. Малка детайлност е, че той е член на борда на варненската болница за рехабилитация.

„ Как едно лечебно заведение да не знае, че е лекувало даден пациент. Документацията се предава с докладите в края на всеки месец, след което касата прави заплащането “, разяснява адв. Мария Петрова. По думите й, тук се сблъскваме с две благоприятни условия – така наречен фантомни пациенти, които не съществуват или действителни пациенти, на които се „ напдисват “ процедури, без да са били действително осъществявани, което на процедура е сформиране на документи с погрешно наличие и се санкционира съгласно Наказателния кодекс.

Адв. Петрова счита, че случилото се с Дияна може да се случи и с всеки различен, тъй като електронното опазване на здравето у нас не работи добре и няма добра проследимост.

От НЗОК дават обещание да извършат инспекция и да глобяват лечебното заведение, като е допустимо при открито нарушаване да бъде преустановен контракта по клиничната пътека.

А самата Дияна е безапелационна, че ще търси правата си, като към този момент е алармирала НЗОК и прокуратурата.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР