Млада жена, изпаднала в мозъчна смърт, дадеш шанс за живот

...
Млада жена, изпаднала в мозъчна смърт, дадеш шанс за живот
Коментари Харесай

Млада жена стана донор и спаси четирима души, сред които и бебе

Млада жена, изпаднала в мозъчна гибел, дадеш късмет за живот на четирима души, измежду които и седеммесечно бебе.

На 25 октомври 24-годишна жена от област Пловдив изпада в мозъчна гибел в университетската болница “Свети Георги “ в Пловдив. Близките на дамата, без значение от загубата, демонстрират състрадание и вземат решение да дарят органите ѝ. С този доблестен акт те избавят други четири живота макар тежката загуба.

Бъбреците са присадени на 26 октомври в болница “Лозенец “ на две дами на 39 година и на 25 година Посредством сплит чернодробна трансплантация пък органи получават седеммесечно бебе - още веднъж в болница “Лозенец “ и 27-годишна жена във Военномедицинска академия - София.

“Направихме така наречен сплит трансплантация и с един донор спасихме два човешки живота “, изясни проф. Никола Владов, шеф на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА. Той посоч, че способността на черния дроб да се самовъзстановява разрешава на експертите да го разделят на две елементи и по този метод да бъдат трансплантирани двама реципиенти. В съответния случай – младата жена във ВМА и бебето в болница “Лозенец”.

Експлантацията на органите е била осъществена във ВМА от екипи на лечебното заведение и на болница “Лозенец”.

В момента, пациентите се възвръщат под наблюдението на лекарски екипи.

Донорската обстановка е била проведена и координирана от Изпълнителна организация “Медицински контрол “ с поддръжката и съдействието на Министерство на здравеопазването.

Властите и екипите, осъществили трансплантациите, изричат съболезнования на околните на умрялата жена и признателност за хуманния жест.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР