Млада двойка се венча в храм от 18-и век в

...
Млада двойка се венча в храм от 18-и век в
Коментари Харесай

На Илинден: Млада двойка се венча в храм от 18-и век, в село с един жител

Млада двойка се венча в храм от 18-и век в планинското село Влахи, където е регистриран единствено един гражданин и венчавка не е имало от десетилетия. Днешният празник Илинден обаче, събра 200 души.

Село Влахи от години е пусто. Два дни в годината обаче - на храмовите празници на двете църкви " Свети Илия " и " Рождество Богородично ", се изпълва с живот.
Андрей Колев: Последните 7-8 години тук се организира и събор, и курбан се прави, и се виждаме с хора от кое място ли не - цяла България. Отец Георги: Селото е към този момент безлюдно, няма нито учебно заведение, нито кметство, нито къщи даже, само че църквата стои и приказва.
Храмът " Свети Илия " е издигнат през 1844 година Три пъти е опожаряван и възстановяван по-късно, тъй като е безценен за локалните хора.

На днешния празник в по-стария селски храм " Рождество Богородично ", повдигнат през 1759 година, избраха да се венчаят Веселин и Стела Костадинови.
Стела Костадинова: Аз съм от Велико Търново, само че корените ми са тука от Влахи, с мъжа ми се запознахме на тази черква и взехме решение да създадем църковния брак тук. Веселин Костадинов: За мене Влахи е всичко. Тук са ми корените.
Присъстващите пожелаха на младите в никакъв случай да не не помнят корените си и да пазят жива паметта за селото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР